Hlavní obsah
Článek

Na hrad Karlštejn nesmí žádná žena! Zákaz císaře Karla IV. měl posloužit k tomu, aby se zde panovník mohl věnovat ryze mužským záležitostem. Jenže jedné noci bude jeho nařízení porušeno hned dvakrát…

Podskalský byl až třetí

Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých muzikálů natočil v roce 1973 Zdeněk Podskalský (†70). Zajímavé je, že první filmové adaptace rozmarného milostného příběhu se ujal už v roce 1919 režisér Olaf Larus-Racek. Šlo pochopitelně o němý snímek.

K textu Jaroslava Vrchlického se v roce 1965 vrátil i režisér František Filip (†90), který natočil TV film s Vladimírem Rážem (†77) a Jiřinou Bohdalovou (91) v hlavních rolích. Ze všech verzí ale jednoznačně vede Podskalského muzikál postavený na chytlavých písních Karla Svobody (†68).

Císaře Karla IV. a jeho ženu Elišku Pomořanskou ztvárnili Vlastimil Brodský (†81) a Jana Brejchová (82). Purkrabího Ješka hrál Jaroslav Marvan (†72), jeho neteř Alenu Daniela Kolářová (76), královského šenka Peška Jaromír Hanzlík (74), arcibiskupa pražského Arnošta z Pardubic Karel Höger (†67). Role cyperského krále Petra se ujal Waldemar Matuška (†76).

„Nežádoucí“ museli být nahrazeni

Purkrabího Ješka měl původně hrát Jan Werich (†75) a Ofku zase Jiřina Jirásková (†81). Oba ale měli v té době zákaz hraní, a tak Jiráskovou nahradila Slávka Budínová (†78) a Wericha Marvan, který byl ale v té době již nemocný. Během natáčení se jeho nemoc ještě zhoršovala a z nemocnice na plac ho museli vozit na revers.

Eliška byla opravdu lamželezo

Se svou čtvrtou manželkou Eliškou (Alžbětou) Pomořanskou se Karel IV. oženil v roce 1363, kdy mu bylo 47 a jí pouhých 16 let. Z císařovy strany šlo o sňatek z rozumu, nicméně vztah věkově nesourodého páru byl harmonický a vzešlo z něj šest dětí. Zdravím kypící císařovna podle pověstí lámala meče a brnění, což můžeme vidět i v Noci na Karlštejně. Ve skutečnosti to tedy musela být zemitá dáma se statnou postavou.

Ostatně, historickou věrohodnost filmu zpochybnil i sám režisér Podskalský, který řekl: „Pokud bychom se měli držet dobových reálií, musela by Elišku Pomořanskou hrát Helena Růžičková, a ne Jana Brejchová. Eliška přece byla žena, která podkovy ohýbala a pancíře trhala.“

Ženám vstup zakázán?

Natáčelo se na hradech Karlštejn a Křivoklát, Scéna z hradu Karlík se filmovala na nádvoří zámku v Dobřichovicích, protože z Karlíku se nedochovalo skoro nic. Na Karlštejně se natáčelo za plného provozu, a tak záběry často kazili zbloudilí turisté. Česká televize při novém přepisu do vysokého rozlišení vyretušovala často zmiňovanou chybu filmu – cyklistu na pozadí zahájení turnaje.

To, že by ženy měly na Karlštejn zákaz vstupu, je pouze pověra. Ženy ve skutečnosti nesměly jen do kaple svatého Kříže a do velké věže.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám