Hlavní obsah
Článek

Pavla Kříže máme spojeného především s „básnickou“ sérií a rolí Štěpána Šafránka, ale milovníci pohádek ho znají i jako Mikeše z příběhu O statečném kováři (1983). A tuhle vánoční klasiku vám nabídne Televize Seznam 28. 12. ve 20.15 hodin.

Pohádku začal původně režírovat Zdeněk Zydroň, který byl v průběhu prací nahrazen Petrem Švédou, jehož specializací byla režie dabingu. V tomto případě šlo tedy o jediný Švédův filmařský počin. Důvod výměny není známý, spekulovalo se o zdravotních důvodech. Každopádně pohádka se povedla na výbornou!

Kováře Mikeše provázejí na cestě za třemi zakletými princeznami dva kamarádi – silák Ondra (Ján Kroner ml.) a mlynářský pomocník Matěj (Jiří Knot). Zatímco o Pavlu Křížovi toho víme poměrně dost, jeho herečtí kolegové zůstali tak trochu v jeho stínu. Pojďme se s nimi proto seznámit blíže.

Ondra si léčí duši

Představitel Ondry, kterého do češtiny nadaboval Svatopluk Skopal, pochází ze slavné slovenské herecké rodiny. Strýcem Jána Kronera ml. byl legendární Jozef Kroner, mezi uznávané herce patřil i jeho otec Ján a velkou hereckou hvězdou je i sestřenice Zuzana Kronerová.

On sám však zpočátku žádné herecké ambice neměl – odmala se prý chtěl stát kolotočářem. Geny ale nezapřel, už ve škole fungoval jako třídní šašek, a tak po maturitě na strojní průmyslovce vystudoval nakonec bratislavskou VŠMU. Okamžitě po absolutoriu šel z role do role. Bavil sice lidi, ale sám se trápil úzkostmi, které nakonec vyústily v těžké deprese. Oblíbený slovenský herec je v pravidelné péči lékařů a všichni doufají, že se jeho nemocná duše zotaví.

Matěj dělá i grafiku

Korpulentní postava s dobrosrdečným výrazem tváře předurčila Jiřího Knota především k vystupování v komediích. Mlynářský pomocník Matěj je ale jeho jedinou větší filmovou rolí. Více příležitostí dostával Knot v televizi, objevil se také v několika zahraničních produkcích. Herec vystupuje pohostinsky na několika pražských scénách, dost často dabuje (především animované filmy), a protože je kromě DAMU rovněž absolventem umělecké školy Václava Hollara, věnuje se i grafice a kresbě.

Mimochodem, kdybyste hledali deset metrů vysoký větrný mlýn, v němž musel Matěj vlastníma rukama roztáčet křídla větrného mlýna, aby mohl jeho nerudný pán mlít obilí i v bezvětří, najdete ho v průsmyku Bílých Karpat asi kilometr nad obcí Kuželov. Stojí tu od roku 1842.

Kam zmizela princezna?

Princeznu zakletou do babizny ztvárnila Martina Gasparovičová, dnes Bezoušková, která měla už od dětství všechny předpoklady k tomu, aby se prosadila v herecké profesi. Narodila se do umělecké rodiny a od raného věku se věnovala klasickému baletu, stepovala a zpívala v dětském pěveckém souboru Českého rozhlasu.

Později se stala dokonce mistryní republiky ve společenském tanci. Vystudovala střední zdravotnickou školu a po ní DAMU. O hereckou práci nouzi neměla, ale nakonec dala přednost mateřským povinnostem. Myslela si, že s návratem pak nebude problém, protože ji netlačil věk jako baletky nebo modelky, ale v jejím případě bohužel platilo: sejde z očí, sejde z mysli.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám