Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pohádku Třetí princ (1982) máme už navždy spojenou se sympatickým párem tvořeným Libuší Šafránkovou (†68) a Pavlem Trávníčkem (72). Seklo jim to už ve Třech oříšcích pro Popelku (1973), tak proč je neobsadit znovu? Tady vás ale možná překvapí, že Šafránková nebyla první volbou režiséra Antonína Moskalyka (†75).

Ten chtěl do titulní dvojrole původně Zoru Jandovou (64) kvůli její husté tmavé kštici. Nakonec ale vsadil na osvědčenou představitelku princezen Šafránkovou, které nasadil tmavou paruku. Úplně zkrátka nepřišla ani Jandová, která si zahrála vnučku podkoního Týnu, a dostala pro změnu světlou paruku.

Pohádka pro dospělé?

Třetí princ není klasickou laskavou pohádkou a rozhodně neoslovil všechna divácká srdce bez rozdílu. Mnohým připadá strašidelná, někdo ji dokonce ani nepovažuje za příběh pro děti: začarované skály, třpytivé drahokamy, ruku na srdce, i trochu bezcitná princezna a její dvojnice, věštba a kletba, zrezavělý meč, zvuk tlukoucího srdce – z toho všeho opravdu mrazí. Expresivní scény natáčené v Adršpašských skalách provází navíc dramatická hudba.

Příběh nenese ani typické pohádkové poselství. Aby Jaroslav zlomil kletbu Diamantových skal, nevedla ho do nich slepá láska k princezně jako nejstaršího bratra Jindřicha a nenechal se omámit leskem drahokamů jako jeho dvojče Jaromír. Chtěl sice pomoci, ale sám také úplně kladnou postavou nebyl – už proto, že nenechal na pokoji jedinou sukni. Vždyť s Týnou strávil noc a při svatbě svých bratrů se taky nedržel zkrátka!

Trávníček dostal co proto

Natáčení bylo jen pro silné nátury. Jen šplhat a běhat po skalách nebyl žádný med. Trávníček, který hrál dvojroli Jaromíra a Jaroslava, odmítl dubléra a dělal všechno sám. Proto mu horolezci udělali ve skalách aspoň speciální úchyty. Nakonec všechno zvládl bez zranění.

V jedné z jezdeckých scén v Adršpašských skalách se pod ním ale splašil kůň, a než se mu ho podařilo zastavit, urazili několik kilometrů. Herec pak přiznal, že měl opravdu namále. Nahraný nebyl ani Trávníčkův pád při chytání zbloudilého jehněte. Tehdy opravdu uklouzl na kamenech a měl co dělat, aby nezranil ani sebe ani zvíře.

Ve filmu to není vidět, ale mnohé scény se točily při teplotách hluboko pod nulou a herci mrzli v lehounkých kostýmech. A naopak, při natáčení ve filmových ateliérech je zase trápily vysoké letní teploty, které v uzavřeném prostoru šplhaly vysoko nad třicítku.

Pár zajímavostí na závěr

Královské rodiče ztvárnili herečtí manželé Luděk Munzar (†85) a Jana Hlaváčová (84). V úvodní scéně s kejklíři se objevila také dcera Jany Hlaváčové z prvního manželství Tereza (59). Roli malé kejklířky-provazochodkyně ztělesnila Lucie Zedníčková (54), kterou ale nadabovala Libuše Šafránková.

Filmovalo se na mnoha místech, mj. v Průhonicích, v Adršpašských skalách a také na Křivoklátě. A například když hledači pokladů odjíždějí na koních z Diamantových skal, jedou přes Střmenské podhradí v Adršpachu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám