Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Japonec Džiroemon Kimura, který je po nedávném úmrtí Američana Waltera Breuninga nejstarším mužem na světě, v úterý oslavil 114. narozeniny. Bývalý úředník na poště žijící v západojaponském městě Kyotango se cítí stále čile a prý má v plánu dožít se 120 let. Japonec je celkem šestou nejstarší osobou světa.

Zpráva o úmrtí Waltera Breuninga, dosavadního držitele titulu nejstarší muž světa, prý Kimuru zarmoutila. Když se od místních úřadů dozvěděl, že je nyní nejdéle žijícím mužem on, byl překvapen a zároveň to pro něj byla velká čest.

Jako jediný recept na dlouhověkost Japonec uvedl, že střídmě jedl, prý pouze tak, aby byl jeho žaludek plný asi z 80 procent. Ve svůj velký den si dal Kimura hned po ránu japonskou tradiční sváteční snídani - grilovanou rybu pražmu s rýží a červenými fazolkami a polévku miso.

Kvůli zdravotním komplikacím si však přál prožít narozeniny v kruhu rodinném, bez přítomnosti médií. Těm pak poskytnul jen pár fotografií z oslavy.

Kimura měl sedm dětí, 14 vnoučat, 25 pravnoučat a 11 prapravnoučat, zdaleka ne všichni se však jeho 114. narozenin dožili. Japonec v současnosti tráví většinu času v posteli, ale je schopný se pohybovat s chodítkem. Podle rodiny se pravidelně stravuje, jí vždy třikrát denně a chuť k jídlu mu nechybí.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám