Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ať už peklo bylo, nebo nebylo, vymyšleno bylo dobře. Když se kolem sebe rozhlédneme, vidíme, že ještě dneska spoustě lidem peklo chybí… Kdo by neznal kultovní pohádku S čerty nejsou žerty? Letos se na ni můžete těšit na Televizi Seznam, která ji odvysílá na Štědrý den od 16.30 hodin.

Filmařům pomohli školáci

Komediální pekelnický příběh natočil v roce 1984 režisér Hynek Bočan. Hlavním hrdinou veselého vyprávění je mladý mlynář Petr (Vladimír Dlouhý), který dosáhne životního štěstí díky své odvaze a chytrosti. A tak trochu mu pomůže i čert Janík (Ondřej Vetchý), se kterým se spřátelí. Proto je důležitou složkou příběhu i atraktivní prostředí pekla a zábavné postavy čertů.

S jejich podobou byl původně trochu problém: „My chtěli peklo podle Hieronyma Bosche, s hodně ošklivými stylizovanými potvorami,“ vyprávěl po letech režisér Bočan. Jenže pořád to nebylo ono. Proto nakonec požádal o pomoc syna, který učil na základní škole. A jeho žáci namalovali čerty jak vyšité a z jejich kreseb pak vycházeli i filmaři.

Takhle mluví správný čert

Tím nejmocnějším v podzemní říši je vládce pekel Lucifer XIV. (Karel Heřmánek). A že mu ta ďábelská role opravdu sedla! S přehledem vládne celému pekelnému knížectví, jehož hierarchie a typologie jsou natolik propracované, že tvoří jednu z hlavních atrakcí vyprávění. Peklo bylo vytvořeno ve spolupráci s pyrotechniky v podzemním pískovcovém labyrintu zvaném Pekelné doly mezi obcemi Velenice a Svitava na Českolipsku. Ovšem schody, které do něj vedly, jsou na skalním hradě Sloup a vstup leží u zříceniny Rotštejn v Klokočských skalách.

Režisér Bočan se nijak netajil tím, jak šťastnou ruku měl, když si za hlavní čerty vybral právě Heřmánka a Vetchého. „Karel Heřmánek mluvil jako čert, hřímal a já mu říkám: Co blázníš? A on, že je čert, že je Lucifer a že tak mluvit musí… To on nasadil laťku všem ostatním hlasům, my jsme podle něho vymýšleli třeba kaprála, kterého hrál Petr Nárožný,“ vzpomněl si ještě režisér.

V pekle hořelo

Karel Heřmánek měl během natáčení scén v pekle od jisker propálený plášť. Shořel málem i jeden z čertů z komparzu.

V podzemí, kde se točily scény z pekla, bylo pouhých 12 stupňů, a tak se někteří pekelníci zahřívali u ohně. Na jednom z komparzistů chytly chlupy na rukou udělané z koudele a hrozilo, že ho doslova pohltí plameny pekelné. Nejhoršímu zabránil duchapřítomný Ondřej Vetchý, který kolegu uhasil.

Veselé historky z natáčení

Věta: „Strhla nám váhu,“ při vážení Doroty Máchalové (Jaroslava Kretschmerová) na pekelné váze nebyla ve scénáři. Technici váhu špatně zajistili, Karel Heřmánek to spontánně okomentoval a věta již ve filmu zůstala.

Určitě si také vybavíte scénu s železnou koulí, která se kutálí k nejbohatšímu princi (Václav Vydra) a pak se mu „přilepí“ k botě. Vydra později vzpomínal, že koule se tahala na vlasci a záběr nebylo vůbec snadné natočit mj. i proto, že na malém prostoru se tísnil větší počet lidí.

Něžný hlas princezny Adélky (Monika Pelcová) je malým podvodem na diváky, protože ve skutečnosti posloucháme hlas Nadi Konvalinkové. Představitelka princezny vyrůstala totiž v Olomouci a měla tehdy příliš „kratky zobak“.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám