Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Půvabná okatá herečka na sebe upoutala pozornost rolí Páji v romantickém dramatu Karla Kachyni (†79) Lásky mezi kapkami deště (1979). Film, který nás přenesl na pražský Žižkov 30. let minulého století, slavil velký úspěch a bylo to jistě i zásluhou Terezy Herz Pokorné (*24. 10. 1960). Kuriózní je, že ona sama si na konkurzu moc šancí nedávala.

Chtěla být femme fatale

Když viděla, kolik uchazeček má o roli Páji zájem, byla přesvědčená, že nemá šanci. Vytáhla si proto knížku, a četla si. Když na ni přišla řada, režiséru Kachyňovi se omluvila, že neumí text a že by něco podobného zaimprovizovala. A, světe, div se – režisér si ji přesto vybral. O tom, že měl při výběru šťastnou ruku, svědčí i to, že Herz Pokorná získala v roce 1982 na filmovém festivalu v kolumbijské Cartageně Cenu poroty kritiků za nejlepší ženský herecký výkon.

V době natáčení Lásek mezi kapkami deště jí bylo 18 let, ale působila dojmem dospívající dívenky. Herz Pokorná později přiznala, že tenkrát jí to vadilo, protože chtěla být femme fatale. Díky své jemné tváři byla tou dobou ale ideální představitelkou pohádkových princezen a křehkých víl. Přitom v dětství vlastně ani moc pohádky nečetla. Spíš ji prý zajímaly příběhy ze života, které jí vyprávěli rodiče.

Sólistkou baletu Laterny magiky

Tereza Herz Pokorná původně vystudovala tanec na konzervatoři. Šest let působila jako sólistka baletu Laterny magiky, kde vystupovala mj. v inscenacích Sněhová královna, Kouzelný cirkus nebo Jeden den v Praze. Co se jejího dalšího účinkování ve filmu týče, diváky upoutala rovněž ve filmovém dramatu Poslední mejdan (1984) a v televizi pak (kromě pohádek) zazářila například ve filmu Starožitníkův krám (1980) nebo Život a smrt malíře Petra Jana B. (1986), ve kterém ztvárnila prostitutku.

Osudové setkání

Zlomový moment v jejím životě nastal v roce 1986 při natáčení pohádky Kouzelné galoše (někdy bývá uváděna jako Přezůvky štěstí). Tehdy se seznámila s režisérem Jurajem Herzem (†83), za kterého se později provdala. V roce 1987 spolu odjeli do SRN, kde se jim také narodila dcera Annelie.

Herz Pokorná se prosadila herecky i za hranicemi – v Německu natočila šest filmů a například snímek Hloupá Augustina (1993), ve kterém ztvárnila titulní roli, získal Bavorskou státní cenu. Někdejší představitelka pohádkových princezen působila u našich sousedů i jako asistentka režie a choreografka. Po sametové revoluci se celá rodina vrátila zpět do Prahy a manželé pak působili střídavě v Německu i v Česku.

Rozvod byl přátelský

Filmové nabídky v tuzemsku ale nepřicházely. Zjevně i proto, že sympatická herečka byla manželkou slavného režiséra. A jeho kolegové ji nechtěli obsazovat – co kdyby se Herz rozhodl jejich práci kontrolovat?

To ale Terezu Herz Pokornou tolik netrápilo. Herectví stejně nebylo její vysněnou metou. Naposledy se objevila v TV filmu Tajné sny (2004), který natočil její muž. V roce 2011 se jejich bezmála 25 let trvající manželství sice rozpadlo, ale i nadále zůstali přáteli.

Splnila si dětský sen

Herz Pokorná sice už nehraje, ale v žádném případě nesložila ruce do klína. Výčet jejích činností by byl dlouhý, tak zmiňme jen některé: věnovala se moderování v rádiu, koučování a začala také psát. Je mj. autorkou pohádky, píše filmové kritiky a její úvahy a postřehy vycházejí v nejrůznějších lifestylových časopisech.

Otevřela i soukromý galerijní klub, kde se setkávají mladí umělci a talentovaní lidé. V roce 2016 na sebe také prozradila, že si konečně splnila sen z dětství a stala se z ní chalupářka.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám