Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Holčička, která se na vás usmívá z fotky, je velmi známou dámou nejen u nás, ale díky své životní roli také v zahraničí. Nebyla to ovšem role ani divadelní ani filmová, která ji za hranicemi „proslavila“. Poznáte, o kom je řeč?

Dagmar Havlová Veškrnová se narodila 22. března 1953 v Brně. Jelikož pochází z divadelnické rodiny, kroky, jež určovaly směr, kterým se bude její profesní dráha ubírat, byly vcelku jasné. Dagmar vystudovala konzervatoř a poté nastoupila na brněnskou JAMU, kterou úspěšně absolvovala v roce 1975.

Po sňatku s Radvítem Novákem se přestěhovala do Prahy, kde začínala v Divadle Jiřího Wolkera, následovalo hostování v Semaforu, až nakonec v roce 1979 zakotvila v Divadle na Vinohradech, které se na dlouhá léta stalo její domovskou scénou, a v němž ztvárnila mnoho charakterních rolí.

Ještě na vysokoškolských studiích si Dagmar vyhlédl režisér Juraj Herz, který ji obsadil do známého filmu Holky z porcelánu, v němž si zahrála ztřeštěnou Danu. Pro své nezaměnitelné herecké vyjádření se velmi rychle dostala do povědomí nejen filmařů, ale především diváků. Ztvárnila bezpočet filmových rolí, k těm nejznámějším patří kromě zmíněné Dany také role Nadi v Zítra to roztočíme, drahoušku...! a hlavně role Vlasty ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntag.

Rok 1997 byl rokem, kdy Dagmar kvůli druhému svazku s tehdejším prezidentem Václavem Havlem přerušila svou hereckou kariéru, stáhla se z uměleckého života a začala se věnovat povinnostem vyplývajícím z její nové role - role první dámy.

Po téměř desetileté herecké pauze svou kariéru obnovila a s úspěchem se vrátila zpět nejen na prkna vinohradského divadla, ale také před filmovou kameru.

Druhý Dagmařin manžel, významný dramatik, nejvýraznější představitel protikomunistického hnutí u nás a exprezident Václav Havel, zemřel na sklonku minulého roku. Dagmar Havlová Veškrnová žije v Praze, z prvního manželství má dceru Ninu, díky níž je již dvojnásobnou babičkou.

Reklama

Další články

Načítám