Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V neděli ve věku 96 let ve svém domě zemřela Abigail Kinoiki Kekaulike Kawānanakoa, která byla nazývána poslední havajskou princeznou. O úmrtí informoval v pondělí palác Iolani, sídlo havajské monarchie v USA, které nyní slouží především jako muzeum. Po jejím boku stála až do posledních chvil její žena Veronica Gail.

Kawānanakou v roce 2017 postihla mrtvice, což vyvolalo právní spor o to, zda je oprávněna spravovat svůj mnohamilionový majetek. Ten jí odkázal její pradědeček - irský obchodník James Campbell a odhaduje se na 215 milionů dolarů, což dělá v přepočtu 4,94 miliardy korun. Campbell své jmění vydělal jako majitel cukrových plantáží a na Havaji vlastnil rovněž obrovské množství půdy.

Takzvaná havajská princezna sice pocházela z rodu královské rodiny, ale neměla žádný formální titul, byla však živoucí připomínkou havajské monarchie a symbolem havajské národní identity.

„Abigail si budeme pamatovat pro její lásku k Havaji a jejímu lidu. Bude mi z celého srdce chybět,“ uvedla v prohlášení její žena Veronica Gail (69), která s princeznou strávila pětadvacet let.

Reklama

Další články

Načítám