Hlavní obsah
Článek

Ve věku 95 zemřela slovenská herecká legenda Mária Kráľovičová. Zprávu, která se ve slovenských médiích objevila v pondělí večer, dnes potvrdilo Slovenské národní divadlo. V tom Kráľovičová odehrála neuvěřitelných 74 sezón.

„S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že ve věku 95 roků zemřela včera v pozdních večerních hodinách v Bratislavě herecká legenda, dlouholetá členka Činohry SND Mária Kráľovičová,“ uvedlo divadlo.

Herečka se narodila 7. června 1927, členkou SND se stala 1. ledna 1948 a své působení zde ukončila teprve letos v lednu.

Web SME.sk uvádí, že Kráľovičová byla historicky první slovenskou televizní herečkou, v roce 1957 ji obsadili do televizní inscenace Do videnia, Lucienne! Byla držitelkou Medaile prezidenta Slovenské republiky za významné zásluhy a rozvoj slovenské kultury a řady dalších uměleckých ocenění. Ztvárnila desítky filmových, televizních i divadelních rolí.

„Pro celé generace Slováků se Mária Kráľovičová stala ikonou Slovenského národního divadla. Vyjadřuji upřímnou soustrast rodině, přátelům i divadelní obci,“ kondolovala prezidentka Zuzana Čaputová.

I další kolegové vzpomínají.

„Legendární Mária Kráľovičová, půvabná, šarmantní Marína (i pod tímto jménem ji přátelé a fanoušci znali - pozn.), plná energie a radosti ze života, už je v hereckém nebi. Děkuji ti, moje drahá, za krásné společné chvíle. Na jevišti, v hledišti, v rozhovorech, na kávě. Děkuji za zážitek tě poznat a užívat tvé umění žít. Odpočívej v pokoji,“ napsala moderátorka Alena Heribanová.

Vzpomínku připojila také herečka Monika Hilmerová. „Vždy plná energie, veselá, nikdy si nestěžovala a vždy dáma... Tak si tě, Maríno, budu pamatovat.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám