Hlavní obsah
Seznam Advertorial
Článek

Můžete si být jistí, že se o vás stát i ve stáří důstojně postará? V České republice funguje takzvaný průběžný důchodový systém, kdy z odvodů ekonomicky aktivních občanů stát financuje penze stávajících důchodců.

Je proto nutné, aby byl v ekonomice zapojen dostatek lidí, kteří odvádějí peníze na důchodové pojištění, aby se pak z těchto peněz zvládly vyplatit důchody. Jenže silné generace stárnou, dožíváme se stále vyššího věku a životní úroveň českých seniorů není ani dnes úplně důstojná. Co bude za pár let?

Foto: shutterstock.com
Můžete si být jistí, že se o vás stát i ve stáří důstojně postará?

Tohle mluví za vše

Průměrná výše českého důchodu v roce 2021 činila u mužů 16 938 korun, u žen 14 080 korun. Průměrná cena pronájmu malého bytu 2 + kk v Praze se přitom pohybuje kolem 18 000 korun plus několik tisíc za energie. Dokonce i domovy důchodců s lepší úrovní péče si účtují kolem 20 000 korun měsíčně. Do důchodu se odchází průměrně v 65 letech, muži stráví v penzi asi 19 let a ženy 28 let.

Foto: shutterstock.com
Dnes není život seniorů žádný med. Průměrná výše českého důchodu v roce 2021 u mužů činila 16 938 korun, u žen 14 080 korun

Zabezpečte se, dokud je to možné

S tím, jaký vám stát za pár let vyměří důchod, můžete stěží něco udělat, i když budete celý život pracovat jako mourovatí. A ne každý si dokáže přivydělávat ještě v penzi. Samozřejmě, lidé si už dnes mohou spořit se státní podporou v rámci druhého pilíře důchodového pojištění, ale přilepšení není příliš vysoké.

Statisticky je vidina životní úrovně ve stáří velice tristní. Můžete tento fakt ignorovat a doufat, že se třeba vysokého věku nedožijete. (Statistiky ale mluví proti vám.) Také můžete čekat, až si některá vláda vezme krajně nepopulární úkol důchodové reformy na svá bedra a něco změní. Anebo už dnes začnete vyvíjet aktivitu, abyste se ve stáří měli lépe.

Foto: shutterstock.com
Nechcete žít za několik let v bídě? Pro ekonomy je to otázka s jednoduchou odpovědí: Dokud vyděláváme, tak investujme

Investice nemusí být vysoké

V lepším případě šetříme a bojíme se investovat. V horším případě ani to. Přitom se stačí řídit jednoduchým pravidlem: Diverzifikovat. Dlouhodobě investovat menší částky do různých druhů investic. A umět si to spočítat!

Další omyl? Pro spoustu lidí je pojem investice spojený s velkým balíkem peněz. Tak tomu ale není. Kdyby si každý udělal přesný měsíční souhrn toho, kolik korun a za co utratil, zjistil by, že spoustu peněz doslova vyhodil z okna nebo je utratil za zbytečnosti. Lehce tak dojde k cifře, kterou si může dovolit investovat. Málokdy je to částka nižší než tisíc korun. A už i dobře investovaná tisícovka měsíčně vám může vydělávat na důchod.

Možností je mnoho. Můžete jich využít několik zároveň. Graf ilustruje počet investování na platformě RONDA INVEST, která nabízí dopředu popsaný výnos kolem 9 procent ročně. Investujete po malých částkách do podnikatelských a developerských úvěrů, které jsou zajištěné nemovitostmi s výrazně vyšší hodnotou. Výnosy dostáváte vyplacené každý měsíc a narozdíl od (například) fondů neplatíte žádné vstupní ani pravidelní poplatky.

Foto: shutterstock.com
Místo konzumních útrat za věci zbytné a místo ukládání peněz do kasičky začněte investovat

Připravte si finanční polštář na důchod

Česká společnost RONDA INVEST za posledních pět let zainvestovala více než 1,5 miliardy korun a na výnosech drobným investorům vyplatila přes 85 milionů korun. Princip spočívá v tom, že spojuje dvě strany a všem se toto spojení vyplatí: Podnikatelé získají financování, investoři a platforma se dělí o získané úroky.

I to je tedy jedna z cest, jak si začít připravovat finanční polštář na důchod a také jak mít finanční polštář pro všechny materiální krize. Místo konzumních útrat za věci zbytné nebo ukládání peněz do kasičky začněte investovat. U investice totiž hraje největší roli čas a trpělivost, ale jedině tak si opravdu polepšíte a vaši vidinu důchodu to výrazně zpříjemní.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Super.cz

Další články

Načítám