Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V roce 2002 prodělal Václav Neckář (80) mozkovou příhodu a s následky se potýká dodnes. Trpí afázií, poruchou řeči, k níž dochází právě v důsledku mrtvice či těžkého úrazu hlavy. Zpěváka příhoda postihla při řízení, cestou na vystoupení. Poté se musel znovu učit texty svých písní, ale také slova k základním denním činnostem.

Nyní se Neckář stal patronem projektu, který má veřejnost s nemocí více obeznámit. Stojí za ním tvůrci nového filmu Němá tajemství režiséra Tomáše Mašína, který právě o této nemoci pojednává a do kin zamíří v první polovině roku 2023.

„Příběh toho, jak mě v roce 2002 postihla mozková mrtvice a já se musel znovu učit nejen texty svých písní, ale i slova potřebná k těm nejobyčejnějším činnostem, je asi už docela známý. Jiní lidé, které postihla afázie, se ale pořád potýkají s předsudky a já jsem rád za každý smysluplný projekt, který pomůže tomu, aby tito lidé byli lépe pochopeni, a který jim ulehčí jejich situaci,“ uvedl Neckář.

Ukázka z filmu Němá tajemství režiséra Tomáše Mašína, který pojednává o lidech s afázií.

Pokud člověka afázie postihne, zásadní je začít s léčbou včas. „Pokud pacient nezačne léčbu do tří měsíců od vypuknutí afázie, šance, že jednou zase začne běžně komunikovat, se výrazně snižuje. Proto čas hraje opravdu zásadní roli,“ uvádí logopedka a zakladatelka aplikace AfaSlovník Mgr. Lucie Macková.

V rámci crowdfundingové kampaně na HitHitu může na vznik projektu / portálu přispět i veřejnost. Cílová částka 535 000 korun by měla být využita na tvorbu edukativních videí pro pacienty a jejich rodiny, tvorbu aktuálního adresáře pomoci, databáze odborníků po celé republice, komplexního obsahu, který dá prostor odborníkům i příběhům lidí, kterým afázie vstoupila do života.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám