Hlavní obsah
Článek

Když rozhlasový a nyní i televizní moderátor Jiří Pomeje (†54) v prosinci zabránil sebevraždě muže, kterému opilý řidič zabil manželku, zpráva obletěla republiku. S mužem ale až doteď novináři neměli šanci mluvit. V sobotu se Jirka objevil na roadshow pro fanoušky rozhlasové stanice Frekvence 1 a donutil šílejcí dav Pomejeho příznivců ke skandování: Jirka na Hrad! „Zasloužil by si to, pomáhá lidem,“ svěřil se Super.cz zachráněný postarší muž.

„Tehdy to byla kravina. Měl jsem krizi. Ale už mám pro co žít. Je to už dobrý,“ řekl nám muž, pro kterého se Pomeje stal jedním z nejdůležitějších lidí v jeho životě. „Chlap, co mi zabil ženu, potrestanej bude. Má to právník a řeší to mí dva synové, je jim jednatřicet a sedmadvacet. Sám na to nechci zapomenout, ale ani se k tomu už nebudu vracet,“ tvrdí Jiří. Ten se s Pomejem skamarádil a pravidelně se potkávají. „Jirka mi strašně pomohl. Všem říkám, že Pomeje není dlužník nebo hajzl, jak ho někteří pomlouvají. Je to člověk, který lidem hrozně moc pomáhá,“ věří muž, kterému zájem médií nebyl moc příjemný.

Když ho v prosinci Pomeje donutil, aby místo toho, aby si sáhl na život, přijel za ním do rádia, kde ho předal do rukou zdravotníků, překvapivě jako každý potencionální sebevrah neskončil na psychiatrii.

„Odvezli mě jen na zdravotní vyšetření, a když zjistili, že jsem v pořádku, pustili mě. Stavil jsem se ještě za Jirkou, dali jsme si flašku a odjel jsem domů,“ dodal zachráněný muž, který už se umí i usmát a znovu si začal vážit svého života.

„Byl jsem strašně dojatý. Když začal skandovat Jirka na Hrad, a ostatní se přidali, měl jsem na krajíčku. Oni mě všichni berou jako člena rodiny. Chovali se ke mně, jako kdyby přijeli Beatles. A všichni chtěli obejmout. Přivezli mi desítky lahví slivovice, dorty, chlebíčky, štrůdly, neuvěřitelné množství dárků. Kvůli pár sekundám se mnou dorazili i z druhého konce republiky. A přijela i paní, které zemřela dcera, rozplakala se mi na rameni. Tohle nemá se showbyznysem nic společného. Nemám z toho ani korunu, ale budu z toho žít ještě spoustu let. Málokomu se dostane takové cti od fanoušků, jaké se dostalo v sobotu mě,“ řekl Super.cz dojatý Pomeje.

A skutečně, zejména dámy se mohly přetrhnout, aby od něj ukořistily podpis, knížku nebo dokonce i hubičku. Muži ho zase chlapsky poplácávali po zádech. S třicítkou nejvěrnějších si pak po konci akce šel dokonce sednout do hospody. „Nemůžu se chovat jako hvězda. Jsem stejnej jako oni, normální obyčejnej člověk, který si rád poslechne jejich názory,“ dodal Pomeje. Tím, že ženě z Karlových Varů, kterou opustil přítel a úřady jí s roztomilým synkem Kubíkem dávají na živobytí jen almužmu, s Rudou z Ostravy a dalšími kolegy předali malé jmění v podobě finanční hotovosti, se už ale skromně nepochlubil.

Pomeje se s dalšími moderátory Frekvence 1 v rámci roadshow objeví i v mnoha dalších městech.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám