Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Slečna v bílých šatičkách byla odmalička velmi nadaná. Po dvou neúspěšných pokusech byla přijata na vysněnou školu, ze které ji vzápětí kvůli původu vyhodili. Tehdy si prožila opravdu krušné chvíle, kterým se však odvážně postavila čelem.

Jiřina Bohdalová (92) se narodila 3. května 1931 v Praze. Její otec František byl truhlářem, matka Marie pracovala jako služebná, která se ve volném čase věnovala ochotnickému divadlu, což na malou Jiřinu mělo velký vliv. Právě její matka ji k herectví dovedla. Zapsala ji do baletní školy a díky ní také v šesti letech zazářila ve filmu Pižla a žižla na cestách nebo o tři roky později ve filmu Madla zpívá Evropě.

Po maturitě na gymnáziu se přihlásila na DAMU, kam ji ovšem přijali až na třetí pokus. Mezitím pracovala jako učitelka na základce v Ostravě, kde také potkala svého prvního manžela Břetislava Staše.

Když ji na studium herectví konečně přijali, musela ho po dvou letech ukončit. Vdala se a zanedlouho se narodila dcera Simona Stašová (69). Tato doba ale nebyla jen růžová. Jejího otce zatkla StB a on byl odsouzen k patnácti letům vězení. Odseděl si jich šest. Dokonce i Jiřina byla vyslýchána. Kromě své malé dcery se tehdy musela postarat i o matku, kterou postihla srdeční slabost.

Na DAMU se nakonec vrátila a roku 1957 ji úspěšně dokončila. Následovalo angažmá v Divadle ABC, později zakotvila v Divadle na Vinohradech.

Známá je také díky bezpočtu televizních rolí. Mezi ty nejznámější patří filmy Ucho, Světáci nebo Fany, za který si odnesla Českého lva, či seriál Chalupáři.

Pokud byste si nevzpomněli na žádnou její filmovou postavu, na co se nedá zapomenout, je Jiřinin výrazný hlas, který propůjčila mnoha kresleným postavičkám. Nezapomenutelná je například v Křemílkovi a Vochomůrkovi, Rákosníčkovi nebo Skřítku Racochejlovi.

Druhým mužem oblíbené herečky byl herec Radoslav Brzobohatý (†79). I toto manželství však skončilo rozvodem, protože Brzobohatý dal po dvanácti letech přednost o víc jak dvacet let mladší Haně Gregorové (59).

Jiřina Bohdalová žije v Praze Hostivaři a těší se ze svých vnuků, čtyřiadvacetiletého Marka a šestnáctiletého Vojty, jejichž matkou je hereččina jediná dcera Simona Stašová.

Reklama

Další články

Načítám