Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Velkou pozornost na sebe strhla hned poprvé, kdy se objevila v TV filmu Podnájemníci (1976). Ivana Andrlová v něm ztvárnila třináctiletou Alenku, kterou po smrti rodičů vychovává o deset let starší bratr (Jaromír Hanzlík, 74). Ten by se rád oženil, ale brání mu ohled na sestru, která si ho usurpuje pro sebe. Přivádí tedy do bytu svou dívku Kateřinu (Daniela Kolářová, 76) jako podnájemnici...

Většina lidí má ale Ivanu Andrlovou spojenou s rolemi princezen. Tu vůbec první si zahrála o tři roky později ve filmu Princ a Večernice (1979). A pak už se s nimi roztrhl pytel – zejména na Kavčích horách byla tehdy vysoká poptávka po pohádkách a Andrlové sedly role chytrých a vtipných princezen jak ulité.

S Čenským jim to slušelo

K těm nejpopulárnějším patří princezna Lenka z pohádky Princové jsou na draka (1980). Úsměvné vyprávění o tom, že „by to chtělo Honzu“, je protkané písničkami Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře, které už dávno zlidověly, ať už je to Dělání, dělání, Statistika nebo Hlupáku, najdu tě. Honzu si zahrál Jan Čenský (61), který s Andrlovou tvořil moc hezký herecký pár. Není proto divu, že se spolu objevili i v epizodě Příliš mladí na lásku (1980) z TV cyklu Tak se ptám.

K dalším známým pohádkám, ve kterých si Andrlová zahrála, patří Za humny je drak (1982), Chytrá princezna (1984) nebo Co takhle svatba, princi? (1986).

Postavy přiměřené věku

Princezny vzal čas, ale to ji vůbec netrápí. „Tak hlavně já se nikdy jako princezna necítila, ani jsem si na ně nikdy nehrála,“ řekla Ivana Andrlová před časem v rozhovoru pro Novinky.cz s tím, že princeznovské role nebyly nikdy její životní volbou. „Když jsem z nich přirozeně odrostla, nelitovala jsem toho… Přeskočila jsem role maminek, tak teď čekám na babičky, královny a čarodějnice,“ dodala Andrlová.

Tehdy netušila, že přání se jí letos alespoň zčásti vyplní – v seriálu 1. Mise (2022) ztvárnila tchyni hlavního hrdiny. Nabídka zahrát si paní v letech ji rozhodně neurazila. „Naopak, jsem ráda. Chci hrát důchodkyně, ale málokoho to zřejmě napadne,“ řekla ke svému angažmá.

Andrlová patřila také k vyhledávaným dabérkám. Jejím hlasem k nám promlouvá Ally McBealová nebo Natalia Oreiro z telenovely Divoký anděl. Právě za Ally McBealovou obdržela Andrlová Cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský herecký výkon v dabingu.

Proč jí ujel vlak

Během kariéry si zahrála i v seriálech 30 případů majora Zemana (1978-1979), Arabela (1980), Sanitka (1984), Chlapci a chlapi (1988) aj. V „majoru Zemanovi“ hrála dceru hlavního protagonisty, a právě tuto postavu jí pak měla spousta lidí za zlé. Spojení s rolemi z minulého režimu poznamenalo po roce 1989 osud mnoha herců, většina z nich se po čase před kamery vrátila. Andrlová měla ale tak trochu smůlu – od roku 1990 si zahrála v pouhých dvanácti filmech, převážně v TV produkci. Víc příležitostí dostala v seriálech, ale většinou se objevila jen v pár epizodách.

Je pravda, že po revoluci dva roky podnikala (s kamarádkou si otevřela relaxační studio), ale nikdy ji nenapadlo, že jí ujede vlak – alespoň co se natáčení týče.

„Během těch dvou let se v mé profesi strašně moc změnilo a já už jsem se nikdy nedostala zpátky. Alespoň pokud jde o natáčení. Do té nové generace jsem se už nezačlenila. Pak se také objevilo pár věcí, které se mi nelíbily, a já je odmítla,“ zmínila při jedné příležitosti. Těžištěm její herecké práce je tak dnes především divadlo – od roku 1997 je Andrlová členkou zájezdové Divadelní společnosti Háta.

Babičkou i v reálu

Herečka byla jednou vdaná. S bývalým manželem, o 14 let starším kolegou Ivanem Vyskočilem (76), má dceru Michaelu. A díky ní je někdejší pohádková princezna už i babičkou čtyřleté vnučky Rozárky.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám