Hlavní obsah
Jakub Kynčl
Článek

Teprve dvanáctiletá Velšanka Kayleigh Wardová utrpěla silnou mrtvici chvíli poté, co pohřbila na zahradě svého milovaného černobílého křečka Chipa. Dívenka uspořádala pro svého miláčka komorní pohřeb, ale zkolabovala hned po návratu domů.

Wardová byla neprodleně po kolapsu odvezena do cardiffské nemocnice, kde u ní lékaři diagnostikovali silnou mrtvici, která běžně postihuje lidi pětkrát starší, než je ona.

"Byla z toho opravdu hrozně špatná. Když se vrátila domů, tak pro něco sáhla do skříně a zkolabovala. Jen vykřikla, že necítí levou nohu a neví, co se děje. Bylo to děsivé, nevěděla jsem co jí je, a tak jsem okamžitě zavolala záchrannou službu a byla jsem u ní až do příjezdu lékařů," uvedla její matka Libeca (42).

Lékaři brzy diagnostikovali silnou mrtvici v pravé hemisféře dívčina mozku. Levou stranu těla měla dívka zcela paralyzovanou. Necítila levou nohu a levou ruku.

"Opravdu nás to šokovalo. Nikdy jsem neslyšela o tom, že by mohlo dítě dostat mrtvici," uvedla zdrcená matka.

Kayleigh se koncem ledna vrátila po 11 týdnech fyzioterapeutické léčby domů a podle lékařů se její stav výrazně zlepšil. Dívka má podle nich šanci na plné zotavení. V současné době se učí znovu chodit a částečně už hýbe i zasaženou rukou. Sní o jediném - chtěla by si brzy zase normálně hrát se svými kamarádkami.

Reklama

Další články

Načítám