Hlavní obsah
Článek

Role záchranáře Radima v seriálu Ordinace v růžové zahradě ovlivnila herce a moderátora Petra Vágnera (46) natolik, že se snaží pomáhat i v reálném životě. Potetovaný krasavec se už poněkolikáté vydal do terénu v záchranářském mundúru se členy Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy.

Tentokrát se během služby setkal například s člověkem, který se doma během svačiny začal dusit jídlem. „Stávají se i tak paradoxní věci. A nejhorší je, že i taková banalita vás může zabít. Než jsme přijeli, snažili se mu poskytnout první pomoc sousedi, ale v podstatě už nedýchal a byl v klinické smrti. Nakonec jsme museli použít přístroj pro obnovu životních funkcí. Podařilo se nám ho oživit, ale jak to s ním dopadne, to nikdo nevíme. Zatím to prý vypadá nadějně,“ popsal nám Vágner jeden z dramatických případů.

K takové práci, byť by člověk jen pomáhal s drobnostmi, se nemůže dostat každý. I Petr Vágner musel nejdříve absolvovat několik odborných školení a kurzů, například ve školicím středisku Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. „Bez nich bych si nedovolil ani zastavit tepenné krvácení. Už toho dneska umím docela hodně, ale stejně radši nechávám všechno na profících a pomáhám jen, když mě vyzvou,“ dodal s tím, že ho doktoři i tentokrát úplně vážně lákali mezi sebe.

„Mám rád výzvy, tak se k tomu možná jednou odhodlám. Abych ale vůbec mohl začít jezdit jako právoplatný záchranář, musel bych absolvovat asi osm set hodin teorie a praxe, fyzické a psychologické testy a spoustu dalších věcí. Takže jestli o mě jednou přestane být zájem v mých profesích, možná mě potom opravdu potkáte v oranžovém,“ řekl s úsměvem herec. „V každém případě si ale tihle chlapíci zaslouží obrovské uznání. Co jsem s nimi zažil, se nedá popsat. A oni to zažívají každý den, úplně běžně vrací lidi, kteří by jinak už byli po smrti, do života, a přitom jim kolikrát nikdo ani nepoděkuje. Tak jim děkuju aspoň já,“ dodal herec.

Související témata:
Záchranná služba

Reklama

Další články

Načítám