Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Nebyl to příliš radostný pohled. Herečka Luba Skořepová, která ještě donedávna všechny udivovala svou nezdolnou energií, se evidentně ztrácí před očima. Po téměř devíti měsících strávených na lůžku v léčebně dlouhodobě nemocných se tato dáma rozhodla přijít uklonit památce kolegy Lubomíra Lipského. Jen cesta za ním ji ale notně vyčerpala.

Paní Lubě začátkem roku prasklo střevo a ohrozilo ji na životě. Opravdu tehdy její život visel na vlásku a i její nejbližší se s ní pomalu loučili. „V lednu začala mít zdravotní potíže a v únoru to opravdu vypadalo, že je konec, že se nedá dohromady. Nikdo nepředpokládal, že by mohla přežít. Ale naprosto zázračně se dala do kupy,“ potvrzuje přítel herečky Aleš Cibulka.

Nemoc jí sice vzala spoustu sil, zase ale dostala chuť do života. Od té doby rehabilituje a snaží se poprat s následky vysokého věku. Do divadla ABC ji na smuteční obřad odvedl její manažer Pavel Kloud. Ten se o ni téměř nepřetržitě stará a bylo vidět, že notně unavená herecká legenda by se bez jeho pomoci neobešla.

Skořepová se měla už den předtím objevit na křtu Cibulkova filmového a televizního kalendáře pro pamětníky, ale neměla na to sílu.

„Už je unavená, té energie není tolik, do toho přišla smrt pana Lipského, takže se velmi logicky rozhodla, že dvě takové věci za sebou nemůže zvládnout a že bude chtít jít raději na rozloučení s kolegou. Omluvila se, ale je to naprosto logické. Kdyby byla den předtím na mém křtu, v pátek to nezvládne,“ řekl Super.cz rozhlasový spíkr.

Ten se s herečkou přátelí, také s ní navíc spolupracuje. Moderoval jí devadesátiny i nedávno 92. narozeniny, kromě toho spolu dělají v ABC pořad Skořepinky na Cibulce.

„Scházeli jsme se jednou měsíčně, paní Luba vyprávěla historky a odříkávala monology z divadelních her. Bylo to pro ni osvěžující, klasické divadlo už opravdu nemohla hrát a takhle se aspoň zase mohla vrátit na jeviště. Dělala se mnou dokonce na mých kalendářích a 28. listopadu ji budu mít v Národním divadle ve vysílání Toboganu,“ doplňuje Aleš s tím, že samozřejmě i on sám vnímá, že zdraví paní Skořepové neslouží jako dřív.

„Tělíčko ji samozřejmě zrazuje, paměť má ale stále neuvěřitelnou. Všechno tam má uložené. Je u ní vidět, že je od ledna vytržená z domácího prostředí. Přestože se o ní v eldéence vzorně starají, má tam veškerou možnou péči, tak je znát, co prožila,“ dodal.

Podobnou smutnou proměnou prošla i Květa Fialová, ta se pere s následky Alzheimerovy choroby. Ta postihla před smrtí i Petra Hapku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám