Hlavní obsah
Článek

Jeden z největších bardů československého filmu, televize a divadla Ladislav Chudík (†91), který v pondělí zemřel na zápal plic, se dočkal víc než důstojného pohřbu. V Bratislavě se slovenské Národní divadlo obléklo do smutečního hávu a od začátku posledního rozloučení do něj proudily davy přátel, kteří za něj drželi čestnou stráž u rakve, ale i obyčejných lidí, protože i ti mu chtěli vzdát poslední hold. Další desítky lidí sledovaly přenos na velkoplošných obrazovkách na náměstí.

Na začátku rozloučení se zesnulým hereckým velikánem zazněla ze záznamu slova jeho samotného. Nejprve smuteční hosté mohli slyšet jeho recitaci básně Marína, poté vzpomínal na dětství a rodiče. Pak o něm promluvil ředitel slovenského Národního divadla, v němž byl zaměstnán sedmdesát let. „Díky uměleckému mistrovství, noblesní a charizmatické osobnosti si získal přízeň i za hranicemi Slovenska,“ uvedl.

Mezi smutečními řečníky nechyběli ani Martin Huba nebo Emília Vášáryová, kterou potěšilo, že při promítání záběrů ze seriálu Nemocnice na kraji města, v němž se Chudík nezapomenutelně zhostil role primáře ortopedie MUDr. Karla Sovy, se na tvářích truchlících mihl úsměv. „Byl to člověk, který měl rád život. Napsal také báseň o radosti,“ pronesla.

Mezi dalšími i u nás známými hosty byli například Zdena Studenková, Jozef Vajda, Ján Koleník či Andrej Hryc.

Reklama

Další články

Načítám