Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Claire Tickle z anglického městečka Eastleigh v hrabství Hampshire trpí onemocněním zvaným lipedém, které se projevuje nadměrným usazováním tuku v dolních končetinách. I přesto, že Claire za rok a půl hodně zhubla, její nohy stále váží přes 60 kilogramů.

Devětatřicetiletá maminka během posledních osmnácti měsíců zhubla z velikosti 20 (česká 50) na 16 (44), což na váze udělalo úctyhodných 50 kilogramů, její nohy ale zůstaly téměř beze změny. Toto chronické onemocnění tukové tkáně a lymfatické dysfunkce totiž způsobí, že nohy a někdy i ruce hromadí odlišné vzorce tukové tkáně, kterou je však prakticky nemožné zredukovat. Nepomáhají diety ani cvičení.

„Jsem sice nadšená, že se mi podařilo zhubnout, ale mé nohy stále váží stejně jako dospělá žena. Lidé na ně pořád zírají. Neexistuje prý nic, čím bych to mohla zastavit. Mám strach, že se s tím budu muset potýkat už navždy,“ obává se Claire.

Lipedém, jenž postihuje téměř výhradně ženy, je přitom mnohem rozšířenější, než by se mohlo zdát. Některé odhady uvádějí, že se vyskytuje až u 11 procent post-pubertální ženské populace, liší se však v intenzitě. První stadium prakticky nelze rozeznat od menšího váhového nárůstu, a proto bývá často diagnostikován až v pozdější fázi.

Reklama

Další články

Načítám