Hlavní obsah
Článek

Adina Mandlová (†81) nešla pro vtip nikdy daleko a svou upřímností si znepřátelila kdekoho. Se svými milostnými avantýrami se chlubila nejen v korespondenci, ale i ve svých memoárech, které po revoluci patřily k nejprodávanějším. Teď se o krásce z filmů pro pamětníky můžeme dozvědět zase nové pikanterie.

V knižní novince Ondřeje Suchého Čemu se smála Adina Mandlová? čtenář zjistí například to, že i rok před šedesátkou žila Adina sexuálním životem a nebála se o tom mluvit (v té době již byla déle než deset let provdaná za návrháře Bena Pearsona, který byl gay).

„V jedné z krabic s pozůstalostí Adiny Mandlové jsem objevil Časopis pro Čechy a Slováky Západ z prosince roku 1979. V něm se Adina svěřila v Kanadě žijícímu filmaři Václavu Táborskému mimo jiné také s tím, jací jsou na Maltě muži,“ řekl Super.cz Ondřej Suchý.

I když už v té době byla Adina dámou v letech, otevřenost jí nescházela. Posuďte sami.

„Asi před deseti lety mi zvědavost nedala, a tak jsem si namluvila jednoho pohledného Maltézana. Čistě z výzkumného hlediska. Proč on se zajímal, bylo lehce vysvětlitelné: jeho žena čekala jejich deváté dítě a on trpěl prachobyčejnou frustrací. Ale bohužel to bylo asi tak všecko, čím trpěl. Jinak to byl velice ješitný a pohodlný pán, kterého nic nevyvedlo z rovnováhy, čili postrádal iniciativu, ale hlavně zaujetí a vášeň pro věc. Jak se u nás říkalo, nástroj je pěkný, ale muzikant stojí za starou belu. Co je jednomu platný Steinway nebo Stradivárky, když neumí zahrát ani tu nejzákladnější škálu? A tím skončil můj výzkum na tomto poli,“ vzpomínala Adina a neodpustila si ani hodnocení mužského pokolení:

„Říká se, že latinské a jižní typy jsou vesměs dobré v posteli, ale podle mých dávno minulých zkušeností soudím, že čím severnější, tím čipernější. Kdybych se ještě jednou narodila, Bože, dej mi raději jednoho „chladného“ a na oko netečného seveřana, Němci počínaje a Eskymáky konče, než 10 žhavých, rozdychtěných Romeů, jejichž milování obyčejně ztroskotá ve fiasku zvaném coitus ante portas.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám