Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Nejzářivější z prvorepublikových stálic Adina Mandlová (†81) zmizela široké veřejnosti z očí úderem pětačtyřicátého roku. Pobyla si ve vazbě na Pankráci, pracovala jako dělnice, sekretářka, prodávala své šaty a šperky z doby největší slávy. Na podzim roku 1947 se provdala za pilota RAF Joe Knighta, získala anglickou státní příslušnost a těsně před únorovým pučem v roce 1948 emigrovala do Anglie.

Ve vzpomínkách všech tak zůstala jako okouzlující, ironická a šarmantní dívka, které svého času padali chlapi k nohám jako čuníci na porážce. V Anglii se jí na úspěšnou kariéru, především také díky stále přetrvávajícím pomluvám, navázat nepodařilo. Jen tu a tam si zahrála menší roli v televizi či rozhlase. Ukázali jsme vám, jak herečka vypadala ve své poslední televizní roličce zdravotní sestry v seriálu The Saint. Na portrétech z poloviny šedesátých let si můžete ověřit, že si Adina jako pravá dáma držela glanc i po padesátce.

Přibližně v době, kdy vznikly tyto snímky, se Adina několikrát objevila znovu v Praze. Začala dokonce zkoušet hlavní roli v muzikálu Hello, Dolly! v karlínském divadle. Na návštěvu rodné hroudy po letech vzpomínala ve svých pamětech: „Nevím, jak moc jsem se změnila já, ujišťovali mě, že vypadám neobyčejně mladě a svěže, což jsem ovšem brala jako laskavě míněné lichotky, ale sama jsem konstatovala velkou změnu u většiny přítomných, zejména u chudinky Nataši, která ovdověla a byla zřejmě nešťastná a skleslá, už proto, že se v divadle k ničemu význačnějšímu nemohla dostat.“

Ze spolupráce však nakonec sešlo. V karlínském představení zářila Nelly Gaierová a Adina se vrátila ke skromnému životu se svým homosexuálním manželem Benem Pearsonem v Anglii, později na Maltě a v Kanadě. Naposledy se do Československa Adina vrátila až na jaře roku 1991, pár měsíců před svou smrtí.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám