Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pokud jste se včera okolo poledne procházeli po pražském Náměstí Republiky, byli jste jistě svědky dost nevšední podívané. Herci Igor Bareš a Pavel Soukup zde přemisťovali kadibudku.

Ne, že by stěhovali tuhle neobvyklou rekvizitu do ateliéru seriálu Cesty domů. Seriáloví herci se osobní účastí rozhodli pomoci projektu organizace UNICEF o „Nejdelší frontu na záchod“, jejímž smyslem je upozornit na problémy způsobené nedostatkem pitné vody a hygienického zázemí ve světě.

„Pokud můžeme přispět tím, že se postavíme do fronty, která přispěje k bohulibému plánu upozornit na nedostatek nezávadné vody ve světě, proč to neudělat?" nechal se slyšet Pavel Soukup.

Herec je přesvědčený o tom, že se nedostatek toalet zdaleka netýká jen rozvojových zemí. „Má dcera chodí do jedné pražské základní školy a toalety jsou tam v tak otřesném stavu, že na ně odmítá chodit,“ říká s vážnou tváří Soukup.

Stěhování symbolické dřevěné budky s vyřezaným srdíčkem přihlížel i režisér Jiří Adamec, jehož žena Jana je shodou okolností patronkou projektu. „Nedávno jsem se dozvěděl, že veškeré problémy s pitnou vodou na celé planetě by vyřešila zhruba stejná částka, kterou utratí celá Evropa ročně za zmrzlinu. To je hodně zajímavé srovnání," říká Adamec.

Známý režisér při této příležitosti prozradil, že s manželkou řadu let podporují na studiích dívku z Keni. „Vychodila základní školu a pak střední a stala se letuškou. V dopisech nám psala, že milovala školu nejen proto, že chtěla být vzdělaná, ale proto, že v ní jsou záchody," dodává Adamec.

Do projektu se může zapojit každý, kdo přijde ve čtvrtek 22. března v 18 hodin na pražské Náměstí republiky!

Reklama

Další články

Načítám