Hlavní obsah
Článek

Producent a herec Jiří Pomeje (†54) se jedenáct let od prokletého filmu Andělská tvář dočkal prvního trestu. V úterý odpoledne ho odsoudili za poškozování věřitele k desetiměsíční podmínce. Pokud ji poruší dalším trestným činem, půjde si ji odsedět. Musí také uhradit 617 tisíc korun. Přečtěte si dále v článku, jak emotivně Pomeje rozsudek přijal.

A za co soud pro Prahu 2 bývalého manžela Ivety Bartošové ztrestal? Za to, že způsobil Státnímu fondu na podporu a rozvoj kinematografie škodu, když nesplnil podmínky bezúročné půjčky. Od státní instituce dostal půjčku osm miliónů korun, do osmnácti měsíců po premiéře je měl vrátit. Do kin však přišlo málo diváků, těsně před realizací od projektu ustoupil sponzor s dvaceti milióny a Pomeje se už topil v dluzích.

Fond měl v případě neuhrazení půjčky získat filmová práva k dílu, jenže Pomeje je převedl na firmu své tehdejší ženy Michaely Kuklové. Pomeje stál u trestního tribunálu již před čtyřmi roky, tehdy ho však soud podezření z podvodu zbavil.

„Jsem zklamaný. Jsem skálopevně přesvědčený, že jsem nikdy nikoho neokradl a nikdy nikomu úmyslně neublížil. Spousta lidí si řekne, že je to jen roční podmínka, ale když vím, že jsem se ničeho nedopustil, budu se odvolávat, dokud opět nezazní, že jsem nevinen. Musím své jméno očistit, je to pro mě lidsky a psychicky zničující,“ řekl ke svému odsouzení Super.cz Pomeje. Ten nechápe požadavek soudu, aby uhradil škodu 617 tisíc korun. „Jsem zdravý a mám nápady, časem si na to vydělám. Ale jsem přece v konkursu, nesmím zvýhodňovat věřitele, protože to je trestný čin. Vše odevzdávám správkyni konkursní podstaty. Proto nevím, jak to soud myslel,“ diví se moderátor a producent Michala Davida.

V noci prý měl problémy usnout. „Celou noc jsem nespal a ráno jsem se z nervů dvakrát pozvracel. Není to příjemné. Kdo to má za sebou, ten to dobře ví. Znám spoustu příběhů z rádia, jsou mnohem vážnější případy, než ten můj. Lidé si procházejí horším peklem,“ uzavřel Pomeje.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám