Hlavní obsah
Článek

Údajný nemanželský syn Jana Wericha (†75), o kterém Super.cz informoval jako první, se rozhodl zamezit všem spekulacím a promluvit. Ředitel děčínské obchodní akademie Jiří Petrášek (55) se o identitě svého pravého otce dozvěděl až po jeho skonu v roce 1980. „Díky vám jsem začal svobodněji dýchat, asi to muselo jít ven,“ svěřil se Petrášek, který do této chvíle odmítal cokoliv potvrdit.

Rodiče ho coby miminko odložili do ústavu, odkud si ho v sedmi měsících osvojila rodina Petrášků. Byl obletovaným jedináčkem, adoptivní rodiče mu dali i vysokoškolské vzdělání. Přesto už v dětství pochopil, že asi není vše, jak by mělo být. Od matky se pak dozvěděl, že je adoptovaný, víc ale nechtěla prozradit. „Přitahovalo mě divadlo i film, prostě kumšt se vším všudy. Proto jsem chtěl i vystudovat DAMU. Cítil jsem v sobě něco, co mi tolik dávalo směr právě k umění,“ vzpomíná. Nakonec se však z vůle matky stal inženýrem ekonomie.

„Po smrti Jana Wericha mi maminka řekla, kdo jsem, ale o biologické matce se zmínit nikdy nechtěla. Zřejmě ještě žila a ona se bála, že budu pátrat. Už z úcty ke své adoptivní rodině jsem toto tajemství nesl celý život v sobě, snad jen s výjimkou členů rodiny a možná nejbližších přátel,“ říká Werichův syn. „Lidé mi říkali, že mám jeho gesta, bonmoty, podobu i veselou mysl,“ vybavuje si. O svém tajemství dosud odmítal hovořit prý kvůli úctě k adoptivní matce a také ze strachu, že by byl podezírán z vytahování a snahy o zviditelnění.

Však už se objevily hlasy, že si zveřejněním informací o příbuzenském vztahu s Werichem připravuje půdu pro souhlas se svým údajným návrhem ke sloučení akademie ještě s jedním školským ústavem. „Není to pravda. Nejsem podvodník. A už vůbec si nedělám nárok na práva dědičná. Na to, koho jsem synem, nemám žádný důkaz, jen to vím od své již zesnulé matky. Teď se mi jen svobodněji dýchá, když je to venku,“ prozradil Petrášek, který se kromě ředitelování školy věnuje nejen ochotnickému divadlu, ale učí i na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Je ženatý a má dvě dospělé děti.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám