Hlavní obsah
Článek

Třiapadesátiletý rybář a biolog Jeremy Wade z Anglie dokázal porazit nebezpečnou dravou rybu z Papui Nové Guineje, která připravila několik místní rybářů o život mučivým způsobem – ukousla jim varlata. Obří čelistí prý zaútočila na rozkrok několika nešťastníků, kteří pak ve vodě vykrváceli.

Wademu se podařilo jeden takový exemplář ulovit, jedná se o osmnáct kilogramů vážící původně býložravou piraňu, které místní říkají „střihač koulí“. Když Wade tomuto vrahovi několika rybářů rozevřel tlamu, objevily se obří zuby připomínající lidský chrup.

Jeremy Wade z anglického Bathu natáčí seriál River Monsters (Monstra z řek) pro televizi ITV. „Slyšel jsem o několika rybářích na Papui Nové Guineji, které vykastrovalo něco žijící ve vodě. To krvácení bylo tak vážné, že zemřeli. Místní lidé mi řekli, že to kousnutí bylo jako od člověka, ale pod vodou. Nevěděli, co to je. Je tam horko a je to špinavá oblast, takže se tam lidé často s dětmi chodí koupat nazí, ale teď se velmi báli přízraku z vody. Tito tvorové bývají dost nepolapitelní, takže člověk musí mít trpělivost… Když jsem to spatřil, mělo to tlamu až neuvěřitelně podobnou lidské, bylo to jakoby uzpůsobené k drcení. Vypadalo to jako lidské stoličky, přitom ta ryba má obří čelistní svaly. Tvarem a zavalitostí připomíná kapra, má velmi silné svaly,“ vypráví Wade ve svém pořadu.

Ví se bezpečně o dvou mužích, které ryba na Papui Nové Guineji zabila tím, že jim ukousla varlata a oni vykrváceli. Podle expertů je to ale i tak vzácný jev, protože tyto ryby jsou docela plaché. Tento druh piraně má zuby podobné lidským stoličkám, protože ve své domovině drtí ve vodě ořechy a semena. Na Papuu Novou Guineu byla piraňa zavlečena z Amazonie před patnácti lety, aby zvýšila trh s rybami. Jenže ryby zde neměly dost rostlinné stravy a brzy se přizpůsobily k požírání masa.

Související témata:
Kastrace
Zabití

Reklama

Další články

Načítám