Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Svou kariéru odstartovala tahle sympatická dívka v roce 1961 účastí ve finále soutěže „Hledáme nové talenty“. Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Postupně vystřídala několik divadel, až se v roce 1964 dostala do pražského divadla Rokoko. Zde se potkala s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem a založili úspěšnou skupinu Golden Kids. Jenže roku 1970 její rozjetou kariéru ukončili komunisté a její život o rok později málem vlastní manžel.

Život zpěvačky Marty Kubišové (69) mnohdy připomínal noční můru. První muž režisér Jan Němec byl totiž alkoholik, který ji několikrát málem usmrtil. Už když spolu chodili, prožívala peklo. „Před svatbou po mně střílel, bála jsem se o holý život,“ přiznala Marta. Ani po svatbě se nic nezměnilo. „Jednou mi dal klíče od komory a zapřísahal mě: ,Kdybych na tebe vzal třeba sekeru, nic mi nedávej!´ Jenže nakonec za mnou opravdu se sekerou přišel, tak jsem mu klíče dala,“ vyznala se zpěvačka ve svých pamětech Láska za časů bezčasí.

Nejen nástrahy tehdejšího režimu, ale i brutální chování jejího muže byly příčinou toho, že Marta v roce 1971 v osmém měsíci potratila a prožila klinickou smrt. O rok později, když zjistila, že ji muž podvádí, se s ním definitivně rozešla.

Ani druhé manželství s režisérem Janem Moravcem jí sice nevyšlo, ale vzešlo z něj Martino jediné dítě, dnes dvaatřicetiletá dcera Kateřina. Od roku 1989 se Marta Kubišová věnuje sólovému zpěvu. Žije bez partnera a je známou bojovnicí za práva zvířat.

Reklama

Další články

Načítám