Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Již od mládí patří k nejobsazovanějším českým hercům. Neobejdou se bez něj filmy jako Marečku, podejte mi pero, Postřižiny nebo Vesničko má středisková. Jenže pak v těžké opilosti boural, zabil člověka a musel do kriminálu. Jeho otec, slavný český herec, ho kvůli tomu zavrhl, a až do své smrti s ním nepromluvil. Poznáte, který muž se schoval za masku monstra z Frankensteina?

Jiří Schmitzer (62) není jen uznávaný herec - jeho despotický přítel Jany Brejchové v Krásce v nesnázích patří k tomu nejlepšímu, co česká filmografie kdy nabídla - ale také zpěvák. Vydal čtyři alba a jezdí po koncertech po celé zemi. Úspěch má v divadle i ve filmu a zdá se, že vede šťastný život.

Do konce života si ale asi bude vyčítat osudovou chybu z roku 1976, kdy způsobil pod vlivem alkoholu smrt chodce. Dostal tři roky vězení, jeho tatínek, Jiří Sovák, se ho kvůli tomu zřekl. Schmitzer mu to nikdy nezapomněl, a když před jedenácti lety Sovák skonal, nešel mu ani na pohřeb. Nevraživost mezi tátou a synem šla dokonce tak daleko, že byl Schmitzer vyděděn.

Od osudné nehody se jeho život radikálně změnil. Bezhlavě se vrhl do práce a snaží se odčinit, co tehdy způsobil. A to i pomocí při vzniku kalendáře Proměny 2012: Biograf pro Nadaci Archa Chantal Poullain se mu to daří.

Související témata:
Monstrum

Reklama

Další články

Načítám