Hlavní obsah
Článek

Všichni to známe, ve spěchu tiskneme v práci i doma, jen aby byl papír po ruce, ale nad efektivitou tisku už není čas přemýšlet. Jak ale nastavit tisk tak, abyste vytiskli to, co chcete úsporně, rychle, a ještě u toho šetřili i životní prostředí?

Skutečně tohle potřebuji tisknout?

Jasně: „hloupá otázka“, řeknete si. Ale pozastavte se nad tím, kolik toho třeba student nebo i menší firma vytisknou. A kolik z toho je skutečně potřeba? Podobně na to nahlížejte i vy. Bude vám stačit dokument online v telefonu či počítači? Tahle otázka vám totiž zachrání nervy při dalším zjištění, že máte prázdný toner nebo cartridge. Díky elektronickým databázím, čtečkám i online vstupenkám na akce není třeba tisknout v takové míře jako dříve. Jednoduše si uložíte dokument online a šetříte přírodu, prostor v šanonech i vaši peněženku.

Výběr tiskárny – půl úspěchu

Vybrali jste tiskárnu s možností úsporného tisku? Máte prakticky vyhráno! Je tu však jeden háček. Tiskáren je na trhu mnoho a každá se hodí pro něco jiného. Nechte si proto odborníkem doporučit správný typ, který vyhovuje vašim tiskovým požadavkům. Pokud hledáte hospodárnou tiskárnu, zvažte značku Samsung, kde se stiskem tlačítka „Eco“ tisknete až o 75 % úsporněji než v klasickém módu. Tlačítko najdete třeba u laserových tiskáren SAMSUNG ML 2955 či SAMSUNG ML 2950.

Ušetřete s kvalitní alternativou náplně

Velkou úsporu najdete, když správně zvolíte náplň do tiskárny. Někdy se nákupu dražší originální náplně nevyhnete kvůli omezenému výběru, ale na trhu existuje i spousta alternativ. S nimi nejenže ušetříte, ale v mnoha případech získáte stejnou výtěžnost toneru i cartridge a kvalitu tisku jako u originální náplně. Třeba značka Miroluk vám s nimi dokáže ušetřit až 70 % nákladů na tisk a deklaruje srovnatelnou kvalitu tisku jako u originálu. Někteří výrobci také vykupují prázdné tonery, které po repasování znovu vypustí do oběhu.

Nastavte kvalitu tisku a úsporný režim

Myslete i na to, že ne každý list papíru musíte mít ve stoprocentní kvalitě a rozlišení. Nastavte si v softwaru tiskárny úsporný režim tisku jako výchozí a poté ho podle potřeby přenastavujte. Když netisknete, tiskárnu vypněte. Nebo uveďte tiskárnu do úsporného režimu hibernace. Při něm spotřebuje minimum energie a přitom bude stále připravena.

10+1 tip, jak tisknout úsporně, ekologicky, a přitom efektivně

  • Nechte si poradit s výběrem tiskárny
  • Tiskněte oboustranně
  • Co jde, tiskněte černobíle
  • Omezte použití ztučnění písma a velkých titulků
  • Nastavte při tisku ekonomický režim tiskárny
  • Tiskněte skutečně jen to, co potřebujete
  • Používejte méně kvalitní papír
  • Tiskněte více stran na jednu A4
  • Zbavte se prázdných tonerů v placeném výkupu
  • Když netisknete, tiskárnu vypněte, nebo ji nechte v hibernaci

Další články

Načítám