Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Interpret mnoha nezapomenutelných songů jako Alenka v říši divů, Mosty, Paráda nebo Máš chuť majoránky byl za svého života často srovnáván s Elvisem Presleym (†42). Jeho baryton se totiž až neskutečně podobal barvě hlasu krále rock´n´rollu. Na rozdíl od Presleyho si ale Karel Zich (†55) k řadě songů napsal vlastní hudbu, a i když od něj některé písně převzal, přezdívka „český Elvis“ mu vadila.

„Jsem českej Zich,“ říkával zpěvák, který proslul jak svou sólovou dráhou, tak vystupováním se skupinou Spirituál kvintet.

Kytarista s doktorátem

Karel Zich (†55) se narodil 10. června 1949 do rodiny intelektuálů, ve které se scházeli významní hudebníci a další lidé z umělecké branže. V 11 letech dostal od maminky svou první kytaru (stála prý 114 Kč), na kterou se naučil hrát sám.

Po základní škole studoval tři roky kompozici na pražské konzervatoři a pak získal doktorát na Filozofické fakultě UK v oboru estetika a sociologie. Už na škole sice vystupoval před spolužáky, ale o tom, že by se hudbou mohl jednou živit, neuvažoval. Osudové pro něj bylo setkání se skupinou Framus (později Framus Five), ve které hrál a zpíval společně s Michalem Prokopem (72).

Největší skokan roku

Mimořádný talent a hlas ho pak dovedly ke skupině Spirituál kvintet, kde působil v letech 1968 – 1973. V roce 1974 pak vykročil na sólovou dráhu jako zpěvák s kytarou a vlastním repertoárem. V roce 1976 vydal svou první LP desku Dům č. 5.

Zpíval převážně vlastní písně, ale spolupracoval i se známými autory, mj. s Bohuslavem Ondráčkem či s Karlem Svobodou. V polovině 70. let se mu podařilo něco neuvěřitelného – v anketě Zlatý slavík vystřelil během jediného roku ze 112. na 4. místo.

Na koncertech míval často jako hosta Lenku Filipovou (65), se kterou nazpíval slavné Mosty a také další velký hit Honem, honem. V posledních letech vystupoval Zich nejen sám se svou kytarou, ale opět i se Spirituál kvintetem, k němuž se vrátil v roce 1992.

Osudové setkání

Zpěvákův soukromý život nebudil pozornost médií až do roku 2001, kdy se zjistilo, že se rozvádí. Dlouhých 24 let žil s první ženou Natašou, se kterou měl syna Karla a dceru Adélu.

Žádost o rozvod podal Zich. Důvod? Zamiloval se do jiné ženy. Janu potkal sice poprvé už v roce 1984 na Moravě, kde tehdy vystupoval s Waldemarem Matuškou (†76), ale nechtěl bourat rodinu a jen čekal, až děti vyrostou. Právě Jana ho přivedla k zájmu o potápění, a to se mu později stalo osudným.

Zradilo ho srdce

Kouzlu podmořských hlubin doslova propadl a nechal se také slyšet, že korálové útesy v Karibiku jsou za nočního potápění to nejkrásnější, co kdy viděl. V létě roku 2004 se s manželkou a partou amatérských potápěčů vydal do vod u korsického města Porto-Vecchio.

Tam ale narazili na nečekaně silné proudy. Zich se ještě stačil vynořit na hladinu: „Ty vole, mně je blbě,“ byla jeho poslední slova, která pronesl směrem ke kamarádům.

Poté upadl do bezvědomí, a ačkoli se ho ještě na hladině pokoušeli oživovat, jejich úsilí bylo marné. Lékaři po převozu do nemocnice konstatovali zpěvákovu smrt. Příčinou byl infarkt. K tragické události došlo přesně před 15 lety – 13. července 2004.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám