Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Na počátku všeho byla velká náhoda. Když Jan Werich (†75) zavítal v roce 1953 do Prostějova, jistá patnáctiletá slečna posbírala odvahu a zašla ho požádat o autogram. Herecký bard, který zrovna hledal představitelku své nejmladší dcery do pohádky Byl jednou jeden král (1954), byl její nevinnou tváří a výraznýma očima okouzlen.

Osudová role

Vzal si na ni kontakt a později ji pozval na konkurz. A Milena Dvorská (†71) v něm uspěla. Nebýt této náhody, zřejmě by skončila někde na Moravě jako zdravotní sestřička a české publikum by bylo ochuzeno nejen o krásnou hodnou princeznu Marušku, ale i o řadu dalších postav, které tato skvělá herečka ztvárnila.

Milana Dvorská, která se narodila 7. září 1938 v Prostějově do rodiny švadleny a úředníka ve sladovně, šla po úspěchu pohádky Byl jednou jeden král z role do role. Její původní vize, že se stane zdravotní sestřičkou, se tak definitivně rozplynula. Během natáčení komedie Anděl na horách (1955) se seznámila s Vlastou Fabianovou (†78), která jí pomohla připravit se na zkoušky na DAMU.

Svého rozhodnutí později litovala

Na škole se Dvorská seznámila s bulharským studentem Orfeiem Cokovem a přišla s ním do jiného stavu. Jenže Bulhar chtěl po studiích zůstat v rodné zemi, což herečka odmítla. S dcerou Lucií (54) tak zůstala sama, a tři měsíce po porodu ji svěřila do výchovy svým rodičům.

Zrovna tehdy totiž dostala svoje první angažmá v pražském Divadle E. F. Buriana. Rozhodnutí, že dítě nechá u rodičů na Moravě, pro ni bylo sice bolestivé, ale nevyhnutelné – nicméně později si ho trpce vyčítala.

Dcera si totiž vybudovala citovou vazbu k babičce, a ne k ní, a v dospělosti se od ní úplně odstřihla. „Tady se neutvořilo to pouto, jak má být,“ přiznala Dvorská ve Třinácté komnatě České televize.

Později se provdala za Josefa Krause a manželství vydrželo až do hereččiny smrti. K dceři Lucii přibyl syn Jakub (46), který dostal příjmení po matce, i když rodiče byli sezdáni. Dnes pracuje jako kameraman a často točí pro zahraniční produkce.

Svůj žal utápěla v alkoholu

O tom, že dcera Lucie si našla partnera, který si dal jméno Parsifal Imanuel, založil vlastní sektu a společně s dětmi zmizeli v zahraničí, se popsaly už stohy papíru. Dvorská se ale kvůli jejímu odcizení trápila až do konce života.

To, že má celkem osm vnoučat, věděla z novin, ale vídala je jen na fotkách na internetu. Přes média prosila dceru, aby se vrátila zpátky, ale ta byla neoblomná. Herečka svůj smutek řešila alkoholem a do toho polykala prášky na spaní.

Radostné setkání s vnučkou

Nakonec se na ni přece jen usmálo štěstí. Týden před Vánocemi roku 2009 ji navštívila prvorozená vnučka Julie (33), kterou naposledy viděla jako miminko. Dvorská měla ze setkání  ohromnou radost a domluvily se, že spolu oslaví Štědrý den.

Jenže šťastná babička se ho už nedožila – 22. prosince 2009 podlehla infarktu. „Byla to stará dáma a neměla nejlepší životosprávu, takže se to dalo čekat. Nebyla nejmladší, její smrt je přirozená,“ komentovala tehdy její smrt dcera Lucie s tím, že žádný smutek necítí.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám