Hlavní obsah
Článek

Pochází ze slavné herecké dynastie Steimarů a Budilů, je dcerou známé herečky Jiřiny Steimarové (†91) a zároveň nevlastní sestrou Jiřího Kodeta (†67). I proto se dalo očekávat, že bude už od dětství snít o umělecké dráze. Evelyna Steimarová, která se narodila 5. června 1945, o ní ale původně neuvažovala.

Jejím snem bylo stát se dětskou lékařkou. Jenže její otec, český automobilový závodník Jaroslav Juhan (†89), emigroval v roce 1951 do Guatemaly, a tak její šance, že by se vůbec někdy dostala na prestižní lékařskou fakultu, byla prakticky nulová. Po škole se proto živila jako dělnice v potravinářských firmách, pak si udělala zdravotnický kurz a pracovala jako zubní instrumentářka. Rodinné tradici ale stejně neunikla.

Zahrála si i s bratrem Jiřím

V roce 1963 si ji totiž režisér Ivo Novák vybral v konkurzu do svého dramatu Na laně. Na filmovém plátně pak Steimarová ztělesňovala většinou ambiciózní ženy, které dosahovaly svého hlavně díky atraktivnímu vzhledu. Nebylo to ale pravidlem.

V psychologickém snímku Dívka s mušlí (1980) se představila v roli odpudivé matky alkoholičky, která hrubě zanedbává rodinu. Diváci ji mají spojenou také s postavou zpěvačky Salsy Verde ve skvělé komedii Tajemství hradu v Karpatech (1981).

Steimarová má za sebou i zajímavou divadelní kariéru. Prošla několika oblastními divadly, mj. v Šumperku či v Pardubicích. Jednu dobu byla také v angažmá v pražském Činoherním klubu, na jehož scéně se ve Voltairově hře Candide sešla i s bratrem Jiřím.

Rytíře inspirovala k napsání Evelýny

Zajímavý je i hereččin osobní život. Asi rok randila s Karlem Gottem (†80), na kterého dodnes ráda vzpomíná. V jejím životě se pak objevili i další slavní muži. Poprvé se provdala za kolegu Ladislava Freje (82), kterého poznala v pardubickém divadle. Přestěhovali se spolu do Ostravy, ale manželství po nějaké době ztroskotalo – nemohli spolu mít děti.

Steimarová dvakrát potratila a početí potomka v jejich případě nepřicházelo v úvahu. „Mohl za to špatný Rh faktor,“ vysvětlil s odstupem času Frej. Jejím druhým manželem byl textař Zdeněk Rytíř (†69), s nímž se seznámila na diskotéce. Narodila se jim dcera Vendula (47), která později založila a stále vede Budilovu divadelní školu.

Vztah s Rytířem se sice po čase rozpadl, ale dobu jejich největší lásky stále připomíná píseň Evelýna, kterou zpíval Václav Neckář. Rytíř byl totiž svou ženou zpočátku tak okouzlen, že jejím jménem otextoval hit Chérie Lise francouzského zpěváka Michela Delpeche.

Geny se holt nezapřou

Při natáčení filmu Balada pro banditu (1978) se Steimarová seznámila s Bolkem Polívkou (74). Byla to láska jako trám a vzešla z ní dcera Anna (45). Na sňatek s populárním klaunem už ale nedošlo.

Jak známo, i Anna se pomamila a potatila a úspěšně navázala na rodové tradice, kterým se její matka chtěla původně vyhnout. Obě se sešly mj. ve filmové komedii Po čem muži touží (2018). Steimarová dnes ale točí spíš jen sporadicky. V jednom rozhovoru také přiznala, že má zoufale nízkou penzi, ale Anna jí naštěstí finančně vypomáhá.

Reklama

Další články

Načítám