Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Známá dětská hvězda Shirley Temple Black (83) rozená jako Shirley Jane Temple byla americkou herečkou, zpěvačkou, tanečnicí, spisovatelkou a v letech 1989 - 1993 dokonce i bývalou velvyslankyní v Československu, později v České republice a předtím ještě v Ghaně. Byla neuvěřitelně nadaná a již ve svých čtyřech letech začala hrát ve filmech. Zanedlouho se roztomilá holčička stala natolik populární, že vydělávala desetitisíce dolarů a v roce 1935 jako šestiletá získala speciální ocenění v rámci předávání Oscarů.

Její kouzlo bylo pro veřejnost však právě v její dětské roztomilosti, s přibývajícím věkem se tak stávala stále méně zajímavá. Ve dvanácti letech se tak z filmového průmyslu stáhla a začala studovat, v průběhu dospívání se objevila ještě v několika filmech různé kvality, ovšem podobného úspěchu, který sklízela například díky filmům Bright Eyes, Curly Top či Heidi se již nedostavil. Ve dvaadvaceti tak téměř úplně přestala hrát.

Naposledy se před kamerou objevila v roce 1958 ve dvou řadách televizního seriálu Shirley Temple’s Storybook. Od té doby se ukázala už jen sporadicky jako host některých televizních show. Shirley Temple Black také v roce 1988 napsala autobiografii Child Star a je držitelkou řady ocenění.

Dětská hvězda v patnácti letech poznala armádního seržanta Johna George Agara, jehož si také jako sedmnáctiletá vzala. V roce 1948 se jim narodila dcera Linda Susan a o dva roky později se rozvedli. S dalším manželem Charlesem Alden Blackem měla syna Charlese a dceru Lori a byli spolu 54 let až do doby, než Black v roce 2005 zemřel.

Související témata:
Shirley Temple Black

Reklama

Další články

Načítám