Hlavní obsah
Článek

Rodina, přátelé a kolegové se naposledy rozloučili s herečkou Aťkou Janouškovou, která zemřela před dvěma týdny ve věku 88 let. Pohřeb se konal ve Velké obřadní síni krematoria ve Strašnicích.

Smuteční řeč pronesl augustiniánský kněz Jan Hejduk, který přicestoval z rakouského kláštera Herzogenburg a patřil k přátelům Aťky Janouškové.

Na nejmenší českou herečku zavzpomínala její nevlastní sestra Milada Šantrůčková. „Měly jsme společného tátu, bydlely spolu v jedné ulici, ale nepotkaly jsme se tak 50 let. Znaly jsme se jako malé v Jablonci. Táta Aťku podporoval na studiích. Pak jsme se už nevídaly. Je mi líto, že zemřela,“ vzpomínala sestra.

Poklonit se památce sympatické herečky přišel i herec Jiří Hromada. „Měl jsem tu radost se s ní setkat už jako mladý začínající herec, když jsem ze školy přišel do divadla E. F. Buriana. Já jsem se poprvé setkal s tou upřímnou a neobyčejnou láskou k divadlu a umění. Přestože měla jisté handicapy, ale neříkejme tomu handicapy, spíš zvláštnosti, tak ona se jimi nedala nijak usměrnit, ale prostě to, co uměla a mohla, to předávala, a předávala to šťastně a radostně, protože ji diváci i herci měli nejraději,“ vzpomínal Hromada, který Aťku naposledy viděl před 14 dny, když se potkali v tramvaji.

S Janouškovou se přišli rozloučit i herečka Zdena Procházková (92) známá coby představitelka Lídy Baarové ze stejnojmenného filmu Filipa Renče, zpěvačka Yvetta Simonová (90), dabérka Valérie Zawadská (65) či princ Radovan z pohádky Princezna se zlatou hvězdou Josef Zíma (86). Zpěvák Karel Gott, který nazpíval ústřední píseň k Včelce Máje, poslal vzpomínkový věnec.

Janoušková, jež měřila pouhých 120 centimetrů, se proslavila jako hlas legendární včelky Máji. Její hlas diváci slyšeli i v dalších pohádkách – jmenujme například Příběhy včelích medvídků či Broučky.

Zahrála si v oscarovém filmu Miloše Formana Amadeus nebo v pohádkovém filmu Ať žijí duchové. Roku 2009 převzala Cenu Františka Filipovského za celoživotní přínos dabingu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám