Hlavní obsah
Článek

Legenda italského diska Toto Cutugno (75) vystupoval v Praze naposledy v roce 1982. Po šestařiceti letech se do české metropole vrací v rámci svého světového turné. Je jasné, že uhrančivého bruneta už čekat nemůžeme. Ale šarmantní je pořád.

Během své kariéry stihl Toto Cutugno prodat miliony alb a koncertovat po celém světě. Proslavil se svými hity jako Solo Noi, Serenata a zejména pak L'Italiano. "Nechte mě zpívat, s kytarou v ruce. Nechte mě zpívat, jsem Ital," tak zní doslovný překlad části této slavné písně, jíž Toto Cutugno v roce 1983 naplno odstartoval svou hvězdnou kariéru.

Píseň, která představuje ryzí oslavu Itálie, jejího temperamentu, bezstarostného žití i stylu zábavy tehdejší doby doslova obletěla svět. Zejména v evropských zemích se stala hymnou všech diskoték i playlistů rozhlasových stanic. "Cutugnovo koncerty představují ryzí zábavu. Nejde o nic jiného než si užit rozjetou party v italském stylu," říká za pořádající agentura, která na květnový koncert v Kongresovém centru zve jeho příznivce.

Největší slávu Cutugno prožil v osmdesátých a devadesátých letech, kdy nazpíval zmiňované slavné hity, které si fanoušci pamatují dodnes. Celkem má na svém kontě devatenáct studiových alb. Svou tvorbou inspiroval Cutugno také české interprety. Mezi ně patří například Karel Gott, který si vypůjčil Italův velký hit s názvem Muzika. Další byl Karel Šíp, Jaroslav Uhlíř a Petra Janů, kteří vytvořili cover verzi písně L'Italiano.

Kromě svých písní Cutugno skládal hudbu pro ostatní muzikanty jako je například francouzská šansoniérka Mireille Mathieu nebo rokenrolový zpěvák Jonny Halliday V současné době se Toto Cutugno věnuje hlavně koncertování. Kromě rodné Itálie vystupuje především v Německu, Belgii, Francii, Španělsku i Rusku.

Reklama

Další články

Načítám