Hlavní obsah
Článek

Národní divadlo se v pátek dopoledne stalo místem posledního rozloučení s legendou českého divadla i filmu Luďkem Munzarem. Zemřel v sobotu časně ráno ve věku 85 let.

Munzarovi se přišli poklonit kolegové, divadlo se otevřelo i pro širokou veřejnost. Rozloučení začalo krátce před jedenáctou přeletem dvoumotorových letadel nad Zlatou kapličkou, letňanský aeroklub tak vzdal hold svému čestnému členu. V divadle následně zahájil rozloučení Hradišťan Jiřího Pavlici.

Jako první promluvil ředitel Národního divadla Jan Burian, následovali hercovi přátelé a kolegové. „Byl jste nejen velký umělec, ale skromný, pokorný a moudrý člověk,“ neubránila se při vzpomínce slzám Taťjana Medvecká.

Iva Janžurová ve své řeči vzpomínala na Munzara jako kolegu i přítele, promluvila také o jeho dceři Báře Munzarové. „Barunka mě poprosila, abych tady promluvila. A Barunku musíme oba ctít. V posledním čase prokázala mnoho síly,“ narážela Janžurová na péči o rodiče Munzarové, zesnulého herce i maminku Janu Hlaváčovou. Se vzpomínkou se připojil také Ivan Trojan.

Mezi prvními do divadla dorazila právě herečka Bára Munzarová s partnerem Martinem Trnavským a dcerou Aničkou. Jana Hlaváčová se pietního aktu nezúčastnila.

Poklonit se kolegovi přišli Jaroslav Satoranský, Zlata Adamovská s Petrem Štěpánkem, Jiřina Bohdalová, Hana Maciuchová, Jana Boušková s Václavem Vydrou, Vladimír Javorský, Bára Hrzánová s Radkem Holubem, Jiří Lábus, František Němec, Viktor Preiss s Janou Preissovou, Tomáš Töpfer, Ondřej Kepka, Jiří Dvořák, jenž byl Munzarovým zetěm, a desítky dalších.

„Jsou dobří a špatní lidé, v každém oboru, a pak jsou legendy. A tou byl bezpochyby Luděk Munzar,“ vzpomínal Kepka na kolegu i rodinného přítele. „Byl to úžasný člověk,“ dodal.

Již před desátou hodinou se před divadlem začala tvořit dlouhá řada fanoušků, kteří se přijeli s oblíbeným hercem rozloučit ze všech koutů země. Národní divadlo praskalo ve švech.

Odpoledne pak následovalo rozloučení jen v úzkém kruhu rodinném.

Diváci Munzara znají mimo jiné z filmů Srpnová neděle, Kočár do Vídně nebo Žert, stejně jako ze seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře. Bezpočet významných rolí ztvárnil také v divadle, nejen v tom Národním, ale také například ve Viole.

Reklama

Další články

Načítám