Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Při jednom z posledních rozhovorů nám Ivana Jirešová (47) prozradila, že ji čeká velmi náročný herecký výkon, její první one woman show. A už je to tady. Ivana má za sebou premiéru "své" Ženy obecné a v pražském Divadle Na Maninách se těší na další reprízy.

Otevřená komediální zpověď, kterou byste si v reálném životě nedovolili. Tak zní charakteristika jejího nového představení. A jak vidí ženu obecnou herečka sama?

„Už v názvu je obsažen přesah na všechny ženy, bez ohledu na věk, společenské postavení, vzdělání, víru či jiná omezení. Žena obecná je člověk samičího pohlaví, takhle bych ji definovala. Ovlivněná nejvíc vztahem s otcem, matkou, vychovatelem či vychovatelkou, babičkou či dědečkem a hlavně hormony. Do téhle kategorie rozhodně patřím,“ směje se Ivana Jirešová.

V profesionálním hereckém životě zažívá Ivana tuto formu představení, kdy je na jevišti úplně sama, poprvé, i když podobnou zkušenost pamatuje z doby, než nastoupila na konzervatoř.

„Když mi bylo 14 let, měla jsem absolventské představení v lidušce. Baví mě ten herecký rozptyl, který si člověk může dovolit, když je na jevišti sám. V tomhle případě kromě zopakování textu, rozezpívání se a utvrzení choreografie je to o soustředění,“ vysvětluje.

Zatímco ženu obecnou si Jirešová definovat troufne, s mužem obecným je na tom hůř. „Jsem z rodu samých žen, takže muži jsou pro mne trochu neznámý materiál, ale přála bych si alespoň na chvíli mužem být. To bych pak den prožila jako šťastný muž. Takže tradičně v práci, která ho baví, odpoledne bych se pustila do nějakého sportu s kámoši a večer strávila s dětmi a milovanou ženou,“ zamýšlí se Ivana Jirešová, která je čerstvě zamilovaná, tak snad aspoň toho svého vlastního muže trochu pochopí.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám