Hlavní obsah
Článek

Zpěvačka Lenka Filipová (64) má ve své dceři Lence, která vystupuje pod pseudonymem Lenny (30), zdatnou následovnici. Mladá zpěvačka totiž po mámě zdědila nejen jméno a podobu, ale také hudební sluch, lásku k muzice a v neposlední řadě i barvu hlasu. V jejich případě se tak dá bez veškerých pochybností použít příměr jako vejce vejci.

Fotky, na nichž to můžete posoudit, pocházejí z křtu nového alba Lenky starší Oppidum. S novou studiovou deskou přišla po dlouhých 15 letech. Na večírek z rodiny dorazila nejen dcera, ale i bratr Filipové Tomáš Filip, který šéfuje hudebnímu vydavatelství.

Oppidum je poměrně výjimečný hudební počin. Filipová jej představuje takto: „Oppidum je název pro keltská osídlení, v nichž Keltové žili a ze kterých vyráželi za svými výboji. Nebo jim naopak sloužila jako jejich útočiště. Pro mne je to domeček pro písničky, prostřednictvím kterých vyprávím příběhy z dávné minulosti.“

Na albu zpěvačka spolupracovala s multiinstrumentalistou Seanem Barrym. „Většinu skladeb z alba jsem našel ve Skotsku, Irsku a Severní Anglii. Jsou to krásné a silné písně, ale bohužel byly již poztrácené a skoro není možné je někde slyšet. Přišlo mi to líto, a přemýšlel jsem, jak jim zpátky vdechnout život. Všechny jsem aranžoval tak, aby když člověk zavře oči, tak ho hudba přenese do tamních hor, lesů a moří,“ uvedl.

Jedinou česky zpívanou píseň Na cestě (Kathy's Song) z pera Paula Simona otextoval David Stypka. V únoru a březnu Filipová s albem vyrazí na turné.

Reklama

Další články

Načítám