Hlavní obsah
Článek

Ikona světové filmové hudby Ennio Morricone oslavil v sobotu své devadesáté narozeniny. Jeden z největších skladatelů v historii kinematografie, který složil hudbu k slavným filmům jako Tenkrát na západě, Osm hrozných, Misie, Maléna, Profesionál a mnoho dalších, však rozhodně svou aktivní kariéru nekončí. Stále pracuje na nových filmech a v lednu příštího roku chystá velkolepou oslavu svého jubilea koncertním turné.

Existuje jen málo stejně respektovaných filmových hudebních skladatelů jako je právě Morricone. Jeho hudba je ikonická a není tak náhodou, že jeho služby si vyžádali ti nejlepší hollywoodští filmoví režiséři. Mezi ně patří Quentin Tarantino, Sergio Leone, Giuseppe Tornatore, Adrian Lyne, Roman Polanski a mnoho dalších. Zajímavé je, že i přes nátlak hollywoodských producentů se Morricone nikdy neodstěhoval ze svého milovaného Říma.

„Toto město miluji. Nikdy jsem odsud nechtěl jít bydlet do Hollywoodu, i když jsem měl mnoho nabídek. Dá se říct, že mne to tady také inspiruje k mojí práci,“ říká římský patriot Morricone.

Ital je také jediným hudebním skladatelem, který získal prestižní cenu Oskar za celoživotní přínos světové kinematografii. Zlatou sošku získal podruhé v roce 2017, kdy byl oceněn za hudbu k Tarantinovu westernu Osm hrozných. Během své dlouhé kariéry dostal nespočet dalších prestižních ocenění.

Svůj vztah má také k České republice. Zde spolupracuje s Českým národním symfonickým orchestrem, se kterým nejen koncertuje, ale také nahrává hudbu ve studiu. Do Prahy se Morricone vrátí již 25. ledna, kdy se zmíněným orchestrem vystoupí na narozeninovém koncertu v pražské O2 areně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám