Hlavní obsah
Článek

Pojí je přátelství trvající dlouhých pětatřicet let. Za tu dobu dostala blízká přítelkyně Karla Gotta (†80) a dnes manželka swingaře Ondřeje Havelky Alice Kovácsová od mistra hned několik jeho pláten. Obrazu, který obdržela od zpěváka darem před čtrnácti lety, se ale nyní rozhodla zbavit.

„Po zralé úvaze jsem se rozhodla, že dárek od Karla Gotta, obraz „Oldřich Nový a Anny Ondráková“, z roku 2004, prodám v aukci,“ prozradila nám Alice. Mistrův obraz tak bude na prodej 2. prosince při aukci, která proběhne v Paláci Žofín.

Otázkou zůstává, proč se přítelkyně Gotta rozhodla jeho obrazu zbavit a zpeněžit ho. Vždyť každý, koho by zpěvák svým dílem obdaroval, by si jeho dílo doma střežil jako oko v hlavě. Manželka Ondřeje Havelky se totiž rozhodla utržené peníze za Gottův obraz věnovat pro dobrou věc.

„Část výtěžku věnuji Klinice hematologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze v čele s prof. MUDr. Markem Trněným, jehož tým lékařů Karlovi zachránil život. Karel tak může dál rozdávat radost svým fanouškům a svým dětem," prozradila nám Alice. Na klinice v roce 2015 diagnostikovali Gottovi zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin a následně zde podstupoval léčbu.

„Přála bych si tedy, aby jeho dílo posloužilo dobré věci a abych mohla alespoň takto symbolickou částkou pomoci dalším lidem překonávat jejich nemoc," dodala Alice. Samotné aukci bude předcházet aukční výstava v galerii na Národní třídě. Gottův obraz bude viset mezi klasiky českého malířství 19. a 20. století, tedy mezi jeho oblíbenci Kupkou, Fillou, Kubínem, Zrzavým, Štyrským nebo Janouškem.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám