Hlavní obsah
Článek

Jde o návrat cenzury, nebo o zdravý rozum a nepouštění zbytečné písničky do éteru? Syn známého skladatele Jiřího Zmožka Marcel Zmožek, který je až překvapivě velmi úspěšným zpěvákem, dostal zákaz na televizní stanici, která pouští především seniorům hezké české písničky. Vypustili z programu jednu jeho písničku. Jeho fanoušci se bouří! Hlasujte v anketě na konci článku.

Song se jmenuje Papaláše do koše a je plný kritiky českých politiků. „Lžou a kradou, kam komanči se hrabou, papaláši mlaskají si u koryt, lžou a kradou, jsou v partě s vlastizradou, majáčky a papalášský blahobyt,“ zpívá se tam.

Nejde o žádnou intelektuální písničku, možná i kontroverzní Ortel má chytřejší a duchaplnější text, a to je podle některých lidí co říct.

„Dál zvyšujou si platy a svý padáky zlatý, obyčejný lidi mají na háku, melou pátý přes devátý, ve Švajcu maj cihly zlatý, čumí na nás votlemený z plakátů,“ stojí také v textu.

„Píseň byla vyřazena z televizní hitparády pro nevhodnost obsahu. Prý jsou nějaké paragrafy, kvůli kterým by mohly být s písničkou potíže. Vůbec netuším, v čem je konkrétně problém, nevyzýval jsem k tomu, aby se politikům vyloženě ubližovalo. Mám soudnost. Ale nechci se proti tomu nijak ohrazovat. Pan majitel Peterka má můj respekt a ví, co dělá,“ řekl Zmožek Super.cz smířeně, zatímco jeho fandové na sociálních sítích dští síru a oheň a tvrdí, že jde o cenzuru.

„Tohle není žádné téma. Nemá cenu to řešit a bavit se o tom. Poslali jsme text písničky naší právničce, která tomu rozumí. Odepsala, že jsou tam věci, kvůli kterým by mohly být problémy. Už jsme dříve měli nějaké potíže s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, tak se u kontroverznějších věcí jistíme. Proč si zbytečně přidělávat nové starosti? O ničem jiném to není,“ uvedl k tomu šéf televize Karel Peterka, známý objevitel Evy a Vaška, který sám mívá písničky na hraně, ale říká, že Zmožkův text už byl za ní a postih Rady by opravdu mohl hrozit.

Té by dle advokátky mohl vadit vulgarismus v textu, nebo naznačování, že se politici dopouští vlastizrady. Také by mohl být problém, že je někdo popotahován kvůli politickému přesvědčení.

Je dle vás vyřazení kontroverzní písničky z hitparády návrat cenzury?
Ano, vysílat by se mělo všechno
92,2 %
Ne, televize má právo vybrat si, co pustí ven
7,8 %
Celkem hlasovalo 74278 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám