Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Film Masaryk v hlavní roli s Karlem Rodenem (61), věnovaný diplomatu a politikovi Janu Masarykovi, vzbuzuje zájem diváků i řadu otázek. Byl uveden pouze v posledním prosincovém týdnu v kině Lucerna, diváci jej v kinech uvidí až od 9. března, což je v předvečer výročí jeho smrti, neboť smrtelný pád z okna se odehrál v noci z 9. na 10. března 1948.

První ukázky a projekce nabízejí otázky, zda zobrazuje film věci věrně? „Myslím, že tam žádná zásadní historická prasárna není,“ říká scenárista Petr Kolečko. A co říkají historické prameny o tom, jak to měl a alkoholem, kokainem, ženami a šílenstvím?

Začneme s alkoholem. Od dvacátých let byl Masaryk společensky velmi aktivní, byl členem desítek spolků a klubů. Vrhl se do společenského života, večery a noci trávil se skupinou prominentních přátel v barech, častým hostem byl například v pražském nočním podniku Gogo.

Nejčastěji pil vodku a koňak, a to po celých lahvích, nebo speciální koktejl ze slivovice a vermutu. Rodina již bydlela na Pražském hradě a sám Masaryk vzpomínal, že když se nejednou vrátil z toulek noční Prahou, nebyl na příkaz T. G. Masaryka vpuštěn domů a spal na kamenné lavici u Vladislavského sálu. Ve 30. letech, kdy vrcholila krize jeho manželství, se dokonce léčil ze závislosti na alkoholu.

Pokud jde o ženy, Jan si do deníku napsal: „Uměl jsem využívat důvěry žen a dělal jsem to často.“ Již ve dvacátých letech se spekulovalo o krásné paní M.O. z Prahy, s níž se chtěl oženit, ale ona si to nakonec rozmyslela. V roce 1921 se seznámil s Frances Craneovou-Leatherbeeovou z vlivné milionářské americké rodiny a okamžitě se do ní zamiloval. Ona byla vdaná a měla tři syny. Dva a půl roku trvalo, než se jí podařilo dosáhnout rozvodu. Svatba byla několikrát odložena, a když na ni nakonec došlo, ani jedna z rodin nebyla nadšena. Nevěstin otec se na znamení nesouhlasu obřadu neúčastnil. Krátce po nástupu Masaryka do diplomacie Frances otěhotněla, potrat však vše změnil. Frances se nechtěla vzdát svého životního stylu, hodně cestovala a manželství se rozpadalo. Později jako důvod uvedla manželovu psychickou labilitu, několikrát v opilosti vyhrožoval, že zabije sebe i ji. Za souhlas s rozvodem si prý nechala dobře zaplatit. 

Po rozchodu se Masaryk stal vyhledávanou partií. Byl vídán s herečkou Adinou Mandlovou i operní pěvkyní Jarmilou Novotnou. Nejvážnější známostí byla herečka Olga Scheinpflugová, pozdější manželka spisovatele Karla Čapka. Některé noviny přinesly zprávu o jejich zasnoubení, ale podle všeho Masaryk ze vtahu vycouval. Osudovou láskou pak byla americká spisovatelka Marcia Davenportová. Masaryk s ní podle jejího svědectví plánoval společný život. Svatba v Londýně se ale neuskutečnila, Masaryk byl nalezen mrtev. Marcia do konce života tvrdila, že byl zavražděn.

K psychickým problémům měl Jan Masaryk dispozice po matce, která byla koncem života dokonce trvale hospitalizována a zbavena svéprávnosti. Psychickými obtížemi trpěly všechny Masarykovy děti. Janovi byla kolem roku 1912 diagnostikována hebefrenie, jedna z forem schizofrenie, a byl několik let hospitalizován v sanatoriu v americkém Vinelandu. S psychickými problémy, na nichž se podepisoval i rozmařilý styl, se potýkal celý život.

A pokud jde o drogy, užívání kokainu, jak ho ukazuje film, patřilo ve 20. a 30. letech k životnímu stylu především v uměleckém prostředí. Masarykovské biografie o něm spekulují, ale nepotvrzují ho.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám