Hlavní obsah
Článek

Úspěchy všech velkých předválečných filmových hvězd byly po pětačtyřicátém roce velmi tvrdě vykoupeny. Výjimkou nebyla ani nejveselejší a také nejpopulárnější herečka druhé poloviny let třicátých - Věra Ferbasová (†62). Komická naivka, která v době své největší slávy natáčela až osm hlavních rolí ročně. Na rozdíl od svých největších konkurentek - Lídy Baarové, Adiny Mandlové či Hany Vítové - o ní však nikdy nekolovaly žádné pomluvy, milostné aféry a pikantní historky.

Řada hereček neodolala nabídce zahrát si v německých filmech. Věra Ferbasová ze dne na den raději ukončila svou kariéru. „Němci si přáli, abych hrála v německých filmech, což jsem pochopitelně nechtěla. Tak to nakonec vyřešil můj manžel, který řekl: Ne, když jsi vdaná, nemusíš hrát vůbec. A tak jsem už od roku 1942 nehrála v ničem,“ řekla herečka pár let před svou smrtí Ondřeji Suchému.

O poválečných osudech Věry Ferbasové se toho dodnes moc neví. „Nějaký čas po válce za mnou přišli, že prý bych měla být někde organizovaná. Já politice nikdy nerozuměla. Protože jsem bydlela na Václavském náměstí, šla jsem se přihlásit tam, kam jsem to měla nejblíž – do strany národně sociální. Brzy nám zkonfiskovali majetek, sebrali byt, zaplatili jsme půl miliónu pokuty, manžel byl čtyři roky zavřený,“ vzpomínala bývalá buržoazní hvězda.

Před filmovou kameru se herečka vrátila velmi nenápadně malými roličkami na konci let padesátých. Svou poslední filmovou roli bláznivé tetičky si zahrála ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974). Životní konce této ženy však nebyly veselé. Věra Ferbasová, která nikdy neměla děti, byla hodná a až příliš důvěřivá.

Po smrti svého manžela přišla o dům po herečce Růženě Naskové v Ládví u Prahy. Skončila v neútulné garsonce na novém sídlišti bez svých oblíbených mazlíčků. Zemřela zcela nečekaně 4. srpna 1976. Bylo jí třiašedesát let. Našli ji až o několik dní později. Lidé si ani nepovšimli, že už několik dní nevychází ven. Žena, o které se v roce 1938 psalo jako o „nejoblíbenější hvězdě českého filmu“, byla v posledních chvílích svého života úplně sama.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám