Hlavní obsah
Článek

Silný a snadno rozpoznatelný hlas i záviděníhodný temperament. Nejen těmito atributy se svého času vyznačovaly dvě tuzemské zpěvačky Valérie Čižmárová a Jana Robbová. Sice nebodovaly ve Zlatém slavíkovi, ale i přesto nechaly v tuzemské pop music nesmazatelnou stopu. Obě dámy toho měly ale společného mnohem více....

Potkávaly se na prknech legendárního Semaforu, jejich hlasy zpívaly své písně hrdinky nesmrtelné komedie Holky z porcelánu a na výsluní popularity byly v sedmdesátých letech minulého století. Obě dámy nesly velmi těžce ústup ze slávy, měly smutné životní konce a do pěveckého nebe odešly předčasně.

Talent Jany Robbové (†45), která na pódiu často vypadala jako malé hyperaktivní dítě, už dnes připomíná jen pár singlů. Připomeňme písničky Sopka, Dals mi lásku, Přijede mi tchyně či Já ráda spím. Duety svého času zpívala s Gottem i Neckářem a hudební kritici oceňovali nejen hlasový rozsah, ale i dravost a pěveckou techniku.

Slibně našlápnutá kariéra začala stagnovat a na zpěvačce s hlasem jako břitva se začaly podepisovat osobní problémy. Prodělala dvě mimoděložní těhotenství, nemohla mít děti, dvakrát se rozvedla a útěchu začala hledat v alkoholu. Před publikem zpívala naposledy po několika zákazech v roce 1985. Poté se živila jako servírka. Ve 45 letech podlehla rakovině.

Když se sotva sedmnáctiletá Valérie Čižmárová (†53) objevila na scéně, působila jako zjevení. Bylo jí čerstvých osmnáct, když o ní hudební kritik Jiří Černý v časopisu Melodie napsal, že by jí Věra Špinarová mohla závidět hlas. Brzy už byl jedním z největších hitů její song Léta letí. Jako celkem mladá se Valérie vdala za prestižního pražského lékaře Langera. Snažili se o dítě. Při prvním těhotenství však přišla Valérie o dítě a už nikdy později mít děti nemohla. Po několika letech se rozvedli.

V osmdesátých letech už mohli diváci Valérii vídat jen v divadle Semafor. Velkým zlomem pro ni bylo, když přestala po revoluci po více než dvaceti letech účinkovat v divadle poté, co Miloslav Šimek rozpustil soubor a kapelu. Později přišly zdravotní problémy se štítnou žlázou. Valérie odmítla pomoc lékařů i operaci a její stav se začal zhoršovat. Do pěveckého nebe odešla pro mnohé kamarády nečekaně v 53 letech.

Reklama

Další články

Načítám