Hlavní obsah
Článek

Nejčastějším nezhoubným karcinomem kůže je novotvar z bazálních buněk. Herec Hugh Jackman (55) měl takový útvar na nose už popáté a dermatolog mu ho během běžného ambulantního zákroku odstranil. Nebyl by to ale on, aby ze zákroku neučinil velký příběh o rakovině.

Karcinom bazálních či dlaždicových buněk je typ nezhoubné rakoviny kůže, kterou vyvolává UV záření. Odstranění se provádí nejčastěji ambulantně a neprovázejí ho komplikace. Pokud člověk pobývá na silném slunci často bez ochranných přípravků a má citlivou kůži, karcinomy se mohou tvořit neustále znova a znova.

A to je také případ herce Jackmana, jenž si poprvé nezhoubný novotvar nechal odstranit v roce 2013. Od té doby byl na zákroku už pětkrát. V jeho rodné Austrálii vrcholí léto a on tak doplácí na častý pobyt na sluníčku bez přípravků s UV ochranou.

„Příklad toho, co se stane, když nepoužíváte krém na opalování. Bazální buňky. Nejmírnější forma rakoviny, ale je to vážné, nicméně, prosím, používejte krémy na opalování a choďte na prohlídky,“ napsal Jackman na Instagramu, kde zveřejnil také fotku se zalepeným nosem.

Nezhoubný karcinom bazálních buněk se může někdy zvrhnout ve zhoubný nádor. Proto je dobré včas jej odstranit. Mnohem nebezpečnější je ale zhoubný melanom, který se projevuje neohraničenou pigmentovou skvrnou v kůži.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám