Hlavní obsah
Článek

Americký herec, režisér, scenárista a spisovatel Alan Alda se právě dnes dožívá významného jubilea. Kapitán Hawkeye Pierce ze seriálu MASH, jehož skutečné jméno zní Alphonso Joseph D'Abruzzo, slaví už osm křížků. Dodnes je přitom u filmu mimořádně činorodý, navíc jako by měl čuch na ty správné role. Většina filmů a projektů, v nichž figurovalo jeho jméno před či za kamerou, se těšila skvělému ohlasu nejen diváckému, ale zároveň i kritiků.

Alda se jen loni objevil v kasovním trháku Most špiónů vedle Toma Hankse či v romantickém snímku Nejdelší jízda, kde pro změnu ztvárnil hlavní roli syn jeho vrstevníka Clinta Eastwooda Scott. Ve vitríně se Aldovi za dlouhé roky jeho skvěle odvedené práce nastřádala spousta cen vesměs za MASH, zmiňme šest Zlatých glóbů či ocenění Emmy. Nominaci na Oscara si ale vysloužil za vedlejší roli amerického senátora ve filmu Letec.

Blízko má ovšem i k vědě a technice, čtrnáct let uváděl televizní pořad Scientific American Frontiers o nových technologiích, objevech, vědě a medicíně. Rovněž je spoluzakladatelem a členem dobrovolnické organizace Future of Life Institute. Ke cti mu rovněž budiž skutečnost, že se mu i v době největší slávy vyhnuly skandály a milostná vzplanutí. Od dob jeho studií na univerzitě žije po boku jediné ženy, americké fotografky a spisovatelky Arlene Aldy, kterou poznal na kamarádově párty v roce 1956. Sblížili se díky tomu, že se jako jediní pustili do dortu, který v kuchyni spadl na zem. Mají spolu tři dcery - Eve, Elizabeth a Beatrici.

Související témata:
Alan Alda

Reklama

Další články

Načítám