Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ve čtrnácti letech Australance Gemmě Walker (22) lékaři diagnostikovali bulimii i anorexii a varovali ji, že bez léčby by mohla zemřít. Dívka tehdy ale jakoukoli hospitalizaci odmítala. Když její váha v nejhorší fázi klesla k 29 kilogramům, nedávali jí už téměř žádné šance. Od smrti ji prý dělilo 48 hodin. Mladá dívka ale i v tak křehkém těle dokázala najít poslední zbytky sil a o svůj život zabojovala. Její vyléčení lékaři považují za malý zázrak.

V době, kdy Gemmina váha nedosahovala ani třiceti kilogramů, už přestali doufat i zdrcení rodiče a rozhodli se pro paliativní péči, která je většinou poskytována pacientům v pokročilé fázi nemoci například v hospicích. Varovná kontrolka se naštěstí u dívky spustila včas a ona začala po sedmi letech odmítání konečně následovat rady odborníků, které byly poslední šancí na její záchranu.

Nyní je Gemma podle svých slov šest měsíců ‚čistá‘ a svůj triumf oslavila odhodláním podělit se o děsivě vyhlížející fotografie ze své minulosti, aby pomohla odradit další dívky od posedlosti po štíhlosti.

V jednu chvíli se přitom její léčba vymkla kontrole a ona byla schopna sníst i 6500 kalorií během dvaceti minut, začala trpět i halucinacemi. „Mé uzdravování bylo velmi traumatické. Váha mi stoupala hodně rychle, za méně než sedm měsíců jsem přibrala čtyřicet kilo. V tu dobu jsem na tom byla psychicky nejhůř, i když lidé kolem mě byli rádi, že se uzdravuji a už netrpím anorexií,“ svěřila se Gemma, která nakonec zhubla na zdravou váhu ve chvíli, kdy se s podporou rodičů a partnera začala o svůj jídelníček starat sama.

Reklama

Další články

Načítám