Hlavní obsah
Článek

Pouhé dva dny poté, co hudební vizionář David Bowie oslavil 69. narozeniny a při té příležitosti vydal své poslední album Blackstar, přišla nečekaná zpráva o jeho smrti. Zpěvák, jehož archiv ukrývá řadu podivuhodných snímků, se s fanoušky nemohl rozloučit dojemnějším způsobem.

David Bowie podle příbuzných v neděli podlehl rakovině, s níž bojoval 18 měsíců. O jeho vážných zdravotních problémech však věděli jen nejbližší přátelé, takže odešel naprosto nepozorovaně. Zpěvák, v jehož kariéře hrál kromě hudby důležitou roli i excentrický vzhled, nejspíš nechtěl ukazovat důsledky podlomeného zdraví.

Hudební hvězdou byl David Bowie už na počátku 70. let, kdy se na koncertech stylizoval do svého alter ega Ziggyho Stardusta. Jeho kostýmy byly na svou dobu šokující a na jevišti předváděl stejně bizarní show jako o několik desetiletí později Lady Gaga.

Svůj smysl pro extravaganci David Bowie zúročil také na filmovém plátně, kde dostal příležitost projevit svůj herecký talent. Nejvíce ho lákaly projekty, kde se maskéři mohli vyřádit na jeho vzhledu, jako sci-fi Muž, který spadl na Zemi či fantasy dobrodružství Labyrint. Herectví se věnoval i na divadelních prknech, když zazářil v titulní roli představení Sloní muž.

David Bowie se navzdory bohémskému životnímu stylu dvakrát oženil. V letech 1970-1980 byla jeho manželkou Angela Barnett. Ta po rozvodu vyhledala pomoc psychiatra, který jí příliš nepomohl. Po prvním setkání totiž spáchal sebevraždu.

Druhou manželkou Bowieho byla Iman, s níž byl ženatý od roku 1992 až do svého skonu. Z každého vztahu po Bowiem zůstal jeden potomek. S Angelou měl syna Zowieho (44), který se následně přejmenoval na Joea a dnes je znám jako Duncan Jones. Iman mu porodila dceru Alexandrii Zahru (15).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám