Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

S kým si popovídat o současné migrační krizi než s cizincem z Blízkého východu žijícím v Česku. Ovšem finalista SuperStar, zpěvák a lékař Ali Amiri, si u nás dávno zvykl, i když do Prahy přijel původně z Íránu jen vystudovat medicínu.

"Tak Sýrie je od Íránu docela daleko. Ale je to vždycky neštěstí, když musí 11 miliónů lidí odejít z domova, a je jasné, že žádná země v jejich okolí je nemůže vzít všechny. Lidé jedou za lepšími podmínkami, ale jací lidé to budou, to nikdy nevíme. Ale myslím, že kolem toho je spousta negativních informací, které nemusejí být pravdivé," myslí si Peršan Ali.

"Jsem samozřejmě proti jakémukoliv násilí," reagoval na poznámku o tom, jak stovka mužů vzhledu obyvatel Blízkého východu napadla v Německu o silvestrovských oslavách ženy. "Ale násilníci mohou být jak Afričané, tak Evropané. Ale v té krizi měl prsty celý svět a velmoci, které ovlivňují celý svět. Možná nikdo neočekával, že to bude takhle velké, ale bohužel je to větší, než si zřejmě představovali," míní.

A co by sám poradil migrantům, kteří se rozhodnou jít právě do evropských zemí? "Zaprvé bych jim poradil, aby do Evropy vůbec nechodili. Je to pro ně úplně odlišná kultura. Na druhou stranu je žít v jejich kůži strašně těžké. Přišli o všechno, chtějí najít lepší život. A spousta z nich nebude špatná. Bohužel ti špatní nadělají negativní energii a ty ostatní národy je budou nesnášet. Je to komplikovaný problém, který za dvě minuty nevyřešíme," je přesvědčený Amiri.

Sám je v Česku spokojený. "Já jsem žil v Dubaji, v Kuvajtu i v Anglii, takže tenhle svět pro mne nebyl tak odlišný. Přišel jsem sem studovat, a pak to bylo moje rozhodnutí tady zůstat. Láska k Praze mě přitahovala. Ale rozdíly tady samozřejmě jsou. Třeba i v tom dámském oblékání. Ale mně se to líbí tak, jaké to je," uzavřel.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám