Hlavní obsah
Článek

Režisér Filip Renč nebývá ohledně rozhovorů o svém soukromí zrovna vstřícný. Tentokrát udělal výjimku. Práci jsme sice úplně nevynechali, ale rozpovídal se i o své nemanželské dceři, katastrofálních vztazích se ženami i majetkové situaci.

Máte za sebou film Lída Baarová. Co vás čeká nového?

Rýsuje se pohádka na motivy Živé vody od Františka Hrubína, krásný scénář napsala Lucie Konášová. Momentálně se na to shání prostředky a měli bychom příští rok v České televizi začít točit. V divadle mne čeká režírování velkého muzikálu Mefisto, který by měl mít premiéru v listopadu příštího roku.

Co vlastně živí režiséra? Ty velké projekty, na které se dlouho shánějí peníze, anebo spíš menší?

Účty chodí každý měsíc a velké věci se dělají jednou za pár let. Takže složenky platím z plateb za provozovací práva, malé věci a reklamy už nedělám, ty jsem dělal dřív. Soustředím se na divadlo, na muzikály a přípravu filmů.

Máte za sebou spoustu práce, už jste oslavil padesátiny, kde tedy máte tu velkou vilu s bazénem a výhledem na moře?

Nemám ji. Patnáct let mám půdní byt v Karlíně bez výtahu. A to je všechno, na co jsem si našetřil z českých filmů. A v nejbližší budoucnosti to nevidím ani na namontování výtahu. Tady není kam stoupat a mít větší honoráře. Jsou tady fixní ceny a děláte to proto, že vás to baví a máte to jako cíl a smysl života. Vím, že když budu dělat film, televizi a divadlo, budu taková nižší střední vrstva. Jsem s tím smířený.

Změnilo se na rozdíl od bytu aspoň něco ve vašem soukromí, anebo na to nemáte zázemí? Svatba, zakládání rodiny?

Mně už by snad ani nedali úvěr v bance. Leda bych potkal nějakou takovou vyvolenou, nejlépe bohatou, která už dům má, a té bych mohl dělat ty děti a možná zahradníka, a ona by platila nájem a hypotéku, tak do toho bych šel.

Už máte docela velkou dceru Natálii. Chtěla by jít v branži ve vašich stopách nebo být herečkou?

Teď je jí čtrnáct, je moc hezká, už je z ní ženská. Má samé jedničky, takže z ní mám radost. V tom po mně není, já míval čtyřky, reparáty a dvojky z chování. Má sklon k psaní, nevím, kam se vrtne, a doufám, že herečkou nebude chtít být. To bych jí nepřál. Má na víc. Zatím mi neřekla, abych ji obsadil do filmu, a ani bych to neudělal, protože vím, co to obnáší. Je to těžké, odvádí vás to od důležitějších věcí a od učení.

A co vy a partnerské vztahy? Už jsme vás dlouho neviděli s přítelkyní

Je to katastrofa. Partnerské vztahy mě nějak míjejí, asi na to nejsem vhodný typ, anebo mám smůlu. Anebo jsem ještě moc mladý a teprve se rozkoukávám.

Reklama

Další články

Načítám