Hlavní obsah
Článek

Princeznovským střevíčkům už dávno odrostly, diváci je mají ale dodnes spojené s rolemi, které v osmdesátých letech hrály v televizních pohádkách. Řeč je především o Dádě Patrasové (67) a Ivaně Andrlové (55), které se o role princezen dělily nejčastěji. Tu a tam vypomohly třeba Jarmila Švehlová (68) a Tereza Herz Pokorná (55).

Ze čtveřice zmíněných dam je i po letech nejvíce na očích Dáda Patrasová. Herecká kariéra představitelky princezny Koloběžky I. po roce 1989 začala povážlivě uvadat, a tak se Dáda začala soustředit na tvorbu pro děti, kde dosáhla nemalých úspěchů. V posledních měsících rozvířila bulvární vody kauza nevěry a rozvodu s Felixem Slováčkem. Těžké životní chvíle Dáda zaháněla prací na seriálu, který nakonec skončil ostudou.

Ivana Andrlová byla nezapomenutelná především jako princezna Lenka v pohádce Princové jsou na draka. V osmdesátých letech patřila k nejobsazovanějším herečkám vůbec. V další dekádě si také prožila svůj ústup ze slávy. Dodnes hraje v divadle, výrazné uplatnění našla v dabingu a v posledních letech se znovu začala objevovat v seriálech.

Jarmilu Švehlovou alias fintivou princeznu Babetku z pohádky Co takhle svatba, princi? odvedly z centra hereckého dění mateřské povinnosti. Dodnes se ovšem na divadelních prknech může pochlubit bezvadnou postavičkou, věnuje se malování a pořádá výstavy svých obrazů. Také její hlas můžete znát důvěrně z dabingu.

Terezy Herz Pokorné bylo v osmdesátých letech všude plno. A neminuly ji ani role princezen. Dobře našlápnutou kariéru přerušila emigrace do Mnichova s manželem Jurajem Herzem v roce 1987. Po revoluci už hrála jen sporadicky. Dnes je publicistkou, moderuje v rádiu a stále má v sobě něco z té okaté holčičky, kterou byla v době svých hereckých začátků.

Která dáma bojuje s přibývajícími léty nejlépe?
Dáda Patrasová
7,4 %
Ivana Andrlová
11,5 %
Jarmila Švehlová
64,3 %
Tereza Herz Pokorná
16,8 %
Celkem hlasovalo 67151 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám